Rusi se raspisali o Vučiću: Sjedi na dvije stolice i zbog toga zaslužuje divljenje. A njegova premijerka je Soroseva agentica

Rusi se raspisali o Vučiću: Sjedi na dvije stolice i zbog toga zaslužuje divljenje. A njegova premijerka je Soroseva agentica

Ruski portal Ria Novosti raspisao se o Srbiji i njenom predsjedniku Aleksandru Vučiću kojemu se dive zbog “sjedenja na dvije stolice”, odnosno njegovanju odnosa i s Europskom unijom i Rusijom.

“Netko savija željezo rukama. Netko trenira zmije otrovnice. Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić sjedi na dvije stolice odjednom. Iskreno rečeno, trebao bi se kvalificirati za “crni pojas” u ovoj vrsti političkih borilačkih vještina”, piše Dmitry Bavyrin za Ria Novosti.

“Ranije je zbog toga bio kažnjavan – i na Zapadu i u Rusiji. Odlučite se, kažu, s kim ste, za nas ili za njih, koliko možete sjediti na dvije stolice”, stoji dalje u tekstu čiji autor navodi da se Vučić za takav stav zaslužuje divljenje.

U tekstu se Srbiju opisuje kao malu siromašnu zemlju koja je “sa svih strana okružena povijesnim neprijateljima i ovisi financijski o Zapadu, ali već više od godinu dana odolijeva njegovim ultimativnim zahtjevima da uvede sankcije Rusiji“.

“A kako se opire – nitko zapravo ne može razumjeti. To nadilazi normalne ljudske sposobnosti”, dodaje se, prenosi N1.

Bavyrin dalje piše da se od Srbije očekuje da izda Rusiju pa se tako posljednjih tjedana pisalo da Srbija opskrbljuje Ukrajinu oružjem (autor teksta kaže da su u pitanju lažni dokumenti), da je Vučić odlučio uvesti sankcije Rusiji (što autor ocjenjuje lažnim citatom) i da je Srbija priznala kosovsku Vladu (autor navodi da se ne zna na čemu se to temelji).

“Ne može se reći da je Beograd u uvjetima neviđenih ucjena i pritisaka izdržao bez gubitaka i da ni u čemu nije popustio Zapadu – to više onda ne bi bila vještina nego magija”, navodi autor pa podsjeća da su Srbi odbili kupiti ruske borbene zrakoplove, da su smanjili broj letova za Moskvu te su zaprijetili kaznenim progonom građanima koji su sudjelovali u neprijateljstvima u Ukrajini.

“No, za sada je to sve na riječima ii bez zakonske osnove. Mnogo moćnije i bogatije zemlje Europe pokazuju mnogo manje otpornosti”, dodaje se dalje u tekstu.

Autor se osvrnuo i na srbijansku premijerku Anu Brnabić koju naziva Soroševim agentom “koji potkopava rusko-srpsko prijateljstvo”, ali ona s jedne strane umiruje EU, a s druge je “politički apsolutno ovisna o Vučiću i nije sposobna za autonomnu karijeru”.

Bavyrin je spomenuo i minstra Radu Bastu koji je zatražio uvođenje sankcija Rusiji, navodeći da je on sumnjivog političkog podrijetla, ali da je upravo taj “performans” Vučić iskoristio da vidi kako “diše sustav” i da je to jedan od talenata srbijanskog predsjednika.

“Nema se tu što provjeravati – reakcija je predvidljiva, sustavom upravlja Vučić. A sve te reakcije (Vučić) može pokazati europskim dužnosnicima i slegnuti ramenima te reći da je ‘narod protiv toga i što ja mogu protiv naroda’. U teoriji to ne bi trebalo funkcionirati: nisu svi europski dužnosnici budale. Ali djeluje”, piše dalje.

“Akrobat više ne sjedi samo na dvije stolice, već njima doslovno žonglira u gustom krugu histeričnih vjeverica očekujući da će se upravo on pojaviti. Možda hoće, naravno, uz vaše molitve. Ali za sada, kao što pjesma kaže, ‘pustite analizu grijeha za sada – i cijenite ljepotu igre’”, zaključuje Bavyrin u tekstu za RIA Novosti.

Foto: Hina