Rusi uhitili i pretukli Britanca koji se borio u Mariupolju: Bio je s nama i jedan Hrvat

Rusi uhitili i pretukli Britanca koji se borio u Mariupolju: Bio je s nama i jedan Hrvat

Aiden Aslin, Britanackojeg su ruske snage zarobile dok se borio za Ukrajinu fotografiran je u zarobljeništvu, a njegovu je sliku podijelio proruski Telegram račun Narodne Republike.

Naime, 27-godišnjak se od 2018. godine borio za ukrajinske marince. Fotografija koja je osvanula na Twitteru prikazuje ga s posjekotinama na licu i s lisicama na zapešćima, javljaju 24sata.

– Upravo sam dobio ovo, izgleda da su se dočepali Aidena- stoji u opisu objave 

Zarobljeni Britanac ubrzo je osvanuo na TV kanalu Russia Today gdje je pričao o tome kako je cijelo vrijeme bio u bunkeru i da nije izlazio jer ga je bilo strah. 

– U prostorijama tvornice Metalist bio je jedan Marokanac i jedan Hrvat. Imam informacije od mog prijatelja Hrvata da u Sartani (regija Donjeck) ima Hrvata koji se bore. Međutim, ja ih nisam vidio, samo sam čuo da su tamo – rekao je Aslin.

Aiden iz Newarka u Nottinghamshireu, koji je služio u 39. brigadi ukrajinskih marinaca i prethodno se borio protiv ISIS-a u Siriji, rekao je da im nije preostala nijedna druga opcija.

 – Vjerujem da je to on na fotografijama. Samo želimo da se s njim postupa u skladu sa Ženevskim konvencijama, rekla je njegova majka Ang Wood za BBC.

– Samo se nadamo da bi možda moglo doći do neke vrste razmjene zarobljenika. Ne znamo što drugo učiniti osim da nastavimo pritiskati vanjski ured – nastavlja.

Aslinu je zaručnica Ukrajinka i sada ima dvojno državljanstvo, nakon što se preselio u Ukrajinu 2018.

– Mislim da se prema Ženevskim konvencijama prema svim dečkima treba postupati kao prema ratnim zarobljenicima; cijenim da su to suprotstavljene snage, ali svi su oni ljudska bića.Svi se samo nadamo i molimo za njegovu sigurnost – rekla je njegova baka Pamela Hall.

Foto: Twitter