Ruski veleposlanik kaže da ove srijede rata neće biti. “Niti će biti daljnjih eskalacija u dolazećem tjednu, niti sljedećih mjeseci”

Ruski veleposlanik kaže da ove srijede rata neće biti.  “Niti će biti daljnjih eskalacija u dolazećem tjednu, niti sljedećih mjeseci”

Ruski veleposlanik u EU Vladimir Čižov odbacio je američka upozorenja na mogući ruski napad na Ukrajinu u srijedu. Američki predsjednik Joe Biden kazao je ranije da je ruski napad na Ukrajinu i dalje je moguć te da bi ljudska cijena bila “golema”. 

– Što se Rusije tiče, uvjeravam vas da neće biti napada ove srijede. Niti će biti daljnjih eskalacija u dolazećem tjednu, niti tjednu iza toga, niti sljedeći mjesec, rekao je Čižov u komentaru objavljenom danas u njemačkom dnevniku Die Welt.

– Ratovi u Europi rijetko počinju u srijedu, dodao je.

Američka vlada rekla je da smatra mogućim ruski upad u Ukrajinu prije završetka Zimskih olimpijskih igara u Kini u nedjelju, prenosi Slobodna Dalmacija.

SAD i NATO saveznici optužuju Rusiju da priprema novi napad na Ukrajinu, nakon aneksije Krima 2014. , a te optužbe Rusija niječe.

Čižov je osudio američke tvrdnje o mogućem napadu na Ukrajinu. “Kada optužujete – posebno vrlo ozbiljne optužbe protiv Rusije – također ste odgovorni da pružite dokaze. U suprotnom je to kleveta”. Upitao je: “Pa gdje su dokazi?”

Veleposlanik je ponovno pozvao Zapad da ozbiljno razmotri zabrinutost Rusije za sigurnost.

– Kad naši partneri konačno poslušaju naše legitimne zabrinutosti, proces smirivanja neće se dugo čekati. To će biti u interesu svih Europljana od Lisabona do Vladivostoka, ali i drugih država u svijetu, rekao je.

Kremlj zahtijeva da NATO ograniči sve aktivnosti u istočnoj Europi i obeća da neće primiti bivše sovjetske republike – kao što je Ukrajina – kao nove članice. Moskva također zahtijeva zabranu raspoređivanja oružanih sustava, uključujući američki proturaketni sustav, blizu ruskih granica.

Biden: SAD je spreman odlučno odgovoriti

Američki predsjednik Joe Biden kazao je da je SAD spreman odlučno odgovoriti na ruski potez.

Kaže i da još nema potvrde da se dio ruskih snaga povukao s ukrajinske granice.

– Od početka ove krize bio sam jasan i dosljedan. Sjedinjene Države bit će spremne što god da se dogodi. Spremna je naša diplomacija, spremni smo na diplomatski angažman s Rusijom i našim saveznicima i partnerima kako bismo poboljšali stabilnost i sigurnost u Europi, a spremni smo i odlučno odgovoriti na ruski napad na Ukrajinu, što je i dalje vrlo vjerojatno. Sve ovo vrijeme to je bio i bit će naš pristup, poručio je američki predsjednik Joe Biden.

– Želimo li mi danas rat? Naravno da ne. Nudimo stoga prijedloge za pregovore. Njihov rezultat trebao bi biti sporazum koji će jamčiti jednaku sigurnost za sve, uključujući Rusiju, istaknuo je pak predsjednik Rusije Vladimir Putin.

Foto: Hina