Šangaj “obuzdao” covid. “Epidemija je stavljena pod učinkovitu kontolu”

Šangaj “obuzdao” covid. “Epidemija je stavljena pod učinkovitu kontolu”

Šangaj je u petak objavio da je najgore izbijanje zaraze covidom-19 učinkovito obuzdano, nakon jednomjesečnog lockdowna za blizu 25 milijuna ljudi, a vlasti su obećale zadržati zero-covid strategiju unatoč gospodarskim posljedicama, prenosi tportal.

Broj novozaraženih u kineskom financijskom središtu u “stalnom je silaznom trendu” od 22. travnja, rekao je šangajski dogradonačelnik Wu Qing.

“Trenutno se prevencija epidemije i kontrola situacije u našem gradu stalno popravlja, a epidemija je stavljena pod učinkovitu kontrolu”, rekao je dogradonačelnik na konferenciji za novinare.

Od ukupno 25 milijuna građana mnogi su još uvijek pod lockdownom i ogorčeni su zbog mjera koje sada traju drugi mjesec, a primjenjuju se u sklopu kineskog “zero-covid” pristupa.

Weu je zvučao oprezno kazavši da, premda je lokalni prijenos “učinkovito obuzdan”, postoji rizik povratka i grad neće odustati od strategije “dinamičkog čišćenja”.

“Ne možemo se opustiti, upornost je pobjeda”, rekao je ponavljajući komentare sa sastanka stalnog odbora politbiroa vladajuće Komunističke partije u četvrtak navečer.

Foto: Hina