Šesti rod američke vojske: Trump stvara svemirske snage

Šesti rod američke vojske: Trump stvara svemirske snage

Američki predsjednik Donald Trump u utorak je potpisao odluku o stvaranju svemirskih snaga, šestog roda američke vojske. „Američko vodstvo u svemiru važnije je nego ikada“, rekao je Trump i zapovjedio Pentagonu, ministarstvu obrane, da krene u pripremanje plana o ustrojavanju tih snaga.

Američke svemirske snage imat će i zasebno vojno zapovjedništvo, a zadaća će mu biti štititi njihove satelite od fizičkog napada, mogućih projektila, sudara s drugim objektima, pokušaja piratiranja ili smetnji te razvoj „ofenzivnih kapaciteta“. Dakle, te snage će razvijati i svoje napadačke potencijale kako bi mogle uništiti prijetnje koje bi po njihove svemirske objekte mogle doći od snaga nekih drugih zemalja.

Neki su ovu odluku američkog predsjednika protumačili kao prvi korak prema mogućem „svemirskim obračunima“, borbi za prevlast i sukobima između vojski na prostorima izvan Zemlje, koje smo donedavno samo gledali u filmovima na temu znanstvene fantastike. No, razvoj te „svemirske vojske“ neće ići tako glatko, ovisit će o dotoku financijskih sredstava za tu namjenu za što će trebati suglasnost Kongresa.

U prvom razdoblju „Space Force“, kako se službeno nazivaju, ostat će u sklopu ratnog zrakoplovstva, a postupno će se ići u njihovo osamostaljivanje  tako da će imati ne samo svoj zasebni vojni stožer, nego i svoje vojnike, letjelice te zračne baze. Tako će SAD biti prva zemlja koja uz kopnenu vojsku, ratno zrakoplovstvo, mornaricu, marince i obalnu stražu, imati i šesti rod vojske kojemu će područje djelovanja biti – nebo.

Iako još nije otkriveno s čime bi te snage raspolagale, iz dosad dostupnih podataka jasno je da bi to bile elitne postrojbe koje bi djelovale u borbenim grupama s najmodernijim letjelicama, ali i specifičnim oružjima, a glavni cilj bi im bio zaštita američkih komunikacijskih i špijunskih satelita koji su u Zemljinoj orbiti, ali i borba protiv istih takvih objekata drugih zemalja, ako bi oni ugrožavali američke interese.

Vojni stručnjaci govore da današnje vojske svoju sofisticiranu opremu koriste uglavnom zahvaljujući satelitima posredstvom kojih dobivaju potrebne podatke, koordinate, te je bez njih nemoguće zamisliti učinkovitu obranu kao i ofenzivna djelovanja. Osnivanje svemirskih snaga je vjerojatno američka reakcija na pojačanu aktivnost u svemiru ne samo Rusije nego posebice Kine koja je prije određenog vremena uspješno uništila vlastiti stari satelit za vremensku prognozu.

Ako su mogli uništiti svoj, onda postoji opasnost da jednako uspješni mogu biti i s uništenjem nečijih drugih, primjerice, američkih satelita za vojnu namjenu, što je zabrinulo Pentagon. Isto tako, Rusija već dulje vrijeme provodi testiranja projektila i lasera za uništenje satelita i balističkih projektila. Tako postupno ulazimo u vrijeme kada će se i iznad naših glava voditi sukobi pa i pravi ratovi svemirskih vojski za prevlast nad nebom iznad Zemlje.

Foto: EPA