Solidarnost s Ukrajincima. Španjolski gradić bit će preimenovan u “Ukrajina”

Solidarnost s Ukrajincima. Španjolski gradić bit će preimenovan u “Ukrajina”

Primaju izbjeglice, preimenuju ulice… Usto su i nekoliko gradskih ulica preimenovali po ukrajinskim gradovima, a ono najvažnije tek se spremaju napraviti, donosi RTL.

Stoljećima se zvao Fuentes de Andalucia, sve dok ove godine vlasti gradića od 7100 stanovnika na jugu Španjolske nisu odlučile preimenovati ga u “Ukrajina” tijekom ovogodišnjeg velikog tjedna, prenose APA i Reuters.

Odluka je donesena, očito, puno ranije, jer je zeleno-lijeva administracija gradonačelnika Francisca Martineza, osim što je nazive grada na prometnicama zamijenila pločama u bojama ukrajinske zastave, neke gradske ulice preimenovala je u Kijev, Odesa i Mariupolj.

Martinez je kazao da je cilj akcije podići svijest o užasnom ratu u Ukrajini i napadu Rusije na tu zemlju. Gradić, međutim, priprema još i smještaj 25 izbjeglica iz Ukrajine, građani prikupljaju donacije za izbjeglički centar (u samo dva dana prikupili su već 3500 eura)…

Fuentes de Andalucia, odnosno privremeno Ukrajina, nije gradić bez povijesti.

Premda tu nije bilo nikakvih borbi tijekom Španjolskog građanskog rata, ovdje su fašisti Francisca Franca prvih dana po nasilnom preuzimanju vlasti pobili čak 116 građana, uglavnom djevojaka i mladića antifašista, i to uglavnom nakon nekih od najbestijalnijih mučenja.

Foto. Wikipedia