Soros nepoželjan u Izraelu: Zabranjeno djelovanje udrugama koje zastupaju anti-izraelska stajališta

Soros nepoželjan u Izraelu: Zabranjeno djelovanje udrugama koje zastupaju anti-izraelska stajališta

Kontroverzni američki milijarder George Soros, poznat u Hrvatskoj od početka devedesetih godina prošloga stoljeća po financiranju nevladinih udruga i medija koji su u pravilu kritizirali isključivo predstavnike suverenističke opcije vrlo je aktivan i u financiranju anti-izraelskih udruga.

Riječ je o udrugama koje u Izraelu provode kampanju pod nazivom Bojkot, deinvestiranje i sankcije ili BDS, čiji je cilj delegitimiranje države Izrael. Kampanja se posljednjih godina širi, a u međuvremenu su ju podržale i mnoge hollywoodske zvijezde i pjevači, piše narod.hr pozivajući se na američki portal Breitbart koji je svojedobno uređivao Trumpov bliski suradnik Steve Bannon.

Breitbart navodi kako je zbog toga u siječnju država Izrael poduzela i prve korake protiv nevladinih organizacija koja zastupaju anti-izraelska stajališta pa je tako objavljen popis 20 organizacija koje podržavaju kampanju bojkota Izraela, a čijim će članovima biti zabranjen ulazak u državu.

Među njima se nalazi i šest nevladinih organizacija iz SAD-a od kojih su najmanje četiri primile donacije od samoprozvanog filantropa i milijardera Georgea Sorosa, inače mađarskog Židova. Među njima se nalazi Američki odbor za prijateljstvo kojeg je financira Sorosevo Otvoreno društvo, ali i Zaklada Tides povezana s njim. Ovaj odbor je glavni zastupnik anti-izraelskog aktivizma na fakultetskim kampovima te religijskim zajednicama te usko surađuje s organizacijom Studenti za pravdu za Palestinu.

Na popisu organizacija čijim članovima je zabranjen ulazak u Izrael su Židovski glas za mir te radikalna organizacija Codepink, obje financirane od strane Soroseve Zaklade Tides. Izraelsko Ministarstvo vanjskih poslova je još u 2017. godini objavilo priopćenje kojim osuđuje milijardera Georga Sorosa te staje u obranu mađarskog premijera Viktora Orbana, objašnjavajući kako je Soros bio legitimna meta kritika mađarskih vlasti.

Protiv djelovanja Georgea Sorosa ustao je i izraelski premijer Benjamin Netanyahu kojega je zbog toga dnevnik Jerusalem Post proglasio “antisemitom”, no kasnije je povukao optužbu uviđajući kako Soros svojim aktivnostima šteti državi Izrael, pa čak i odnosima Izraela i europskih zemalja.

Izrael je također u prosincu 2018. godine odlučio donijeti Zakon o kulturnoj lojalnosti koji omogućava uskraćivanje financijskih sredstava kulturnim organizacijama koje su proglašene “nelojalnim državi Izrael”, piše narod.hr.