Srbija u krizi: Može li ekstremni desničar Obradović srušiti bivšeg šešeljevca Vučića?

Srbija u krizi: Može li ekstremni desničar Obradović srušiti bivšeg šešeljevca Vučića?

U subotu su upali u zgradu RTS-a, dan poslije, oko podneva, opkolili predsjednika Aleksandra Vučića u zgradi Predsjedništva i zahtijevali da im se obrati. Potom su, nekoliko sati kasnije, otišli pred policijsku postaju 29. novembar kako bi zatražili puštanje prosvjednika koje je policija privela zbog upada u zgradu javne televizije. Tako je izgledao burni vikend u Beogradu tijekom kojeg su se prosvjedi protiv režima “1 od 5 milijuna”, koji se održavaju već više od dva mjeseca, pretvorili u nešto što je malo tko očekivao.

Uglavnom mirni izrazi nezadovoljstva ljudi protiv režima Aleksandra Vučića proteklog su vikenda umalo eskalirali nasiljem većih razmjera. Od mahom ljevičarskih aktivista i predstavnika političkih stranaka centra i lijevoga centra, njihovo vođenje preuzeo je ultra-desničarski pokret Dveri i njihov vođa Boško Obradović, pišu 24 sata.

Tvrdeći da ih javna televizija od početka ignorira, subotnjim upadom u njene prostorije tražili su da im se omogući gostovanje u informativnom programu, prvenstveno središnjem Dnevniku. Iz sjedišta televizije izbacila ih je interventna policija, a sve je na kraju rezultiralo i nekim privođenjima zbog čega su prosvjednici policiji dali ultimatum da do danas u 15 sati pusti privedene ili će uslijediti novi prosvjedi.

– Ako se to ne dogodi, organizatori prosvjeda objavit će kada ćemo se ponovno okupiti, i tada kada se ponovno okupimo iz cijelog Beograda, iz cijele Srbije, njihov kraj je blizu, oni su gotovi, oni su prošlost, poručio je Obradović.

Ponovio je i da su za upad u zgradu RTS-a odgovorni on, Dragan Đilas, Zoran Lutovac, Borko Stefanović i ostali lideri Saveza za Srbiju, i pozvao je policiju da uhiti njih, “a ne djecu”.

Foto: Dragan Kujundžić/Tanjug/Hina