Sultan Erdogan rehabilitirao talibane: Današnji talibani nisu oni stari

Sultan Erdogan rehabilitirao talibane: Današnji talibani nisu oni stari

Turski predsjednik Tayyip Erdogan izjavio je u petak u Sarajevu kako je stanje u Afganistanu ozbiljno upozorenje Zapadu da vodi pažljivu politiku i ne stvara dodatni kaos u kriznim žarištima, poruka koja se prema srpskom članu predsjedništva BiH Miloradu Dodiku može primjeniti i na tu zemlju.

“Razvijene zemlje moraju biti znatno pažljivije kada napuštaju neko područje. To nije bio slučaj u Afganistanu i time se otvara prostor terorističkim skupinama”, rekao je Erdogan u Sarajevu na zajedničkoj konferenciji za novinare s trojicom članova predsjedništva, javlja N1.

Dodao je da s povlačenjem iz Afganistana nije nestalo zanimanje za tu državu, tim prije jer tamo sada nastaje nova teroristička prijetnja.

Po njegovim riječima, trebalo bi ostaviti prostor za suradnju s talibanima koji su drugačiji nego prije dva desetljeća.

“Današnji taibani nisu oni stari. Nije važno što tko govor nego što tko radi. Važno je što talibani rade sada a ne što su radili u prošlosti”, rekao je Erdogan.

Dodik je povukao paralelu između Afganistana i BiH, aludirajući da bi se međunarodni predstavnici trebali povući i iz te zemlje. “Suradnji s Erdoganom više vjerujemo nego pokušajima da se ovdje nametnu neka propala rješenja”, rekao je Dodik.

Turski predsjednik boravi u posjetu BiH gdje se, kako je rekao, osjeća kao kod svoje kuće i građane te države nazvao je “braćom i sestrama”.

Nakon susreta s državnim vrhom rekao je da je u fokusu bilo jačanje političkih i gospodarskih veza te stanje u regiji.

“Potvrdili smo potporu integraciji BiH u euroatlantsku zajednicu”, kazao je Erdogan, no izbjegao je odgovarati na pitanja novinara o unutarnjim političkim problemima u toj zemlji.

A njih su ponovno potvrdila trojica članova državnog vrha koji su se na konferenciji za novinare ponovno prepirali.

Predsjedatelj predsjedništva Željko Komšić kazao je kako su se Erdogan i Turska dokazali kao veliki prijatelji BiH a pojasnio je kao je ovom prigodom dogovoren nastavak trilateralnih susreta ove dvije države i Srbije jer je to bitno za stabilziranje stanje u cijeloj regiji.

Istaknuo je kako bi tome trebao doprinijeti i veliki infrastrukturni proijekt gradnje aurtoceste između Sarajeva i Beograda uz potporu Turske kao i da je cilj pojačati trgovinsku razmjenu između BiH i Turske do razine od milijarde dolara na godišnjoj razini te znatnije povećati obujam turskih investicija u BiH.

Komšić je potvrdio kako je na dnevnom redu bilo i unutarnje stanje u BiH istaknuvši kao su postojeće blokade “potpuno besmislene” čime je aludirao na aktualno ponašanje političara iz Republike Srpske.

“Sve će se to proći i završiti se konstatacijom kako smo badava gubili vrijeme”, kazao je Komšić.

Bošnjački član Predsjednštva Šefik Džaferović je kazao kako je Turska zemlja koja od BiH ne traži ništa a nudi sve što može kako bi pomogla i to treba cijeniti.

“Turska i predsjednik Erdogan su bitan faktor stabilnosti zapadnog Balkana i to je vrlo važna činjenica i mi ih molimo da s takvom politikom nastave”, kazao je Džaferović koji se založio da se uz trilateralnu suradnju sa Srbijom obnovi i ona s Hrvatskom. Dodao je kako BiH treba mir i stabilnost pa i prijateje koji u tome mogu pomoći.

Milorad Dodik je Erdogana posebice pohvalio kao “velikog državnika” koji podupire razvitak i povezivanje na Balkanu ali je konferenciji za novinstvo iskoristio kako bi ponovo propagirao potrebu povlačenja inozemnih diplomatskih prestavnika iz političkih procesa u BiH. Njegova je teza kako je Afganistan pokazao da je to jedini ispravi pristup.

“Suradnji s Erdoganom više vjerujemo nego pokušajima da se ovdje nametnu neka propala rješenja”, kazao je Dodik koji je ponovo doveo u pitanje legitimnost Christiana Schmidta kao visokog predstavnika međunarodne zajednice u BiH nazvavši ga “lažnim visokim predstavnikom”.

Erdoganu je pak ponudio da on posreduje u unutarnjim prijeporima u BiH te je konstatirao kako kroz dijalog treba doći do rješenja a ako njih nema onda je disolucija države neizbježna.

Odmah mu je replicirao Komšić koji je kazao kako nikakva mirna disolucija BiH nije moguća a to je ponovio i Džaferović upozoravajući kako se već samim spominjanjem takve mogućnosti potiče dodatna destabilizacija u zemlji.

Dodik je pak uzvratio tvrdnjom kako je u BiH ionako sve blokirano pa je bolja mirna disolucija nego da se ratuje.

Srpski čan Predsjedništva BiH izbjegao je službenu cermoniju dočeka turskog predsjednika uprličenu uoči službenih razgovora uz vojne počasti i intoniranje državnih himni.

Sastanak s Erdoganom bio je razlog zbog kojega se Dodik pojavio u Sarajevu po prvi puta nakon gotovo mjesec dana koliko traje bojkot za kojega su se odlučili srpski dužnosnici u tijelima vlasti BiH koji na na taj način pokušavaju iznuditi ukidanje izmjena Kaznenog zakona što ih je nametnuo bivši visoki predstavnik za BiH Valentin Inzko i kojima je kaznenim djelom postalo nijekanje ratnih zločina.

Prije sastanka s članovima Predsjedništva BiH turski je predsjednik kao počasni gost zajedno sa članovima svoje uže obitelji sudjelovao na vjenčanju kćeri predsjednika Stranke demokratske akcije (SDA) Bakira Izetbegovića. Erdogan je bio kum Jasmine Izetbegović kako tijekom šerijatskog vjenčanja kojega je obavio poglavar Islamske zajednice u BiH Husein Kavazović tako i tijekom građanske registracije njezinog braka s Ćamilom Humačkićem kojega mediji predstavljaju kao poduzetnika podrijetlom iz Stoca u BiH koji živi u Njemačkoj 

Turski predsjednik je tijekom boravka u Sarajevu obišao Baščaršiju, bio na podnevnoj molitvi u džamiji i posjetio grob Alije Izetbegovića.

Erdogan u subotu ujutro odlazi iz Sarajeva u Crnu Goru gdje će se sastati s najvišim dužnosnicima te države.

Foto: Hina