Zašto hrvatski mediji senzacionalistički prenose intervju švedskog premijera: Evo što je točno rekao

Zašto hrvatski mediji senzacionalistički prenose intervju švedskog premijera: Evo što je točno rekao

Švedska se mora pripremiti na tisuće mrtvih od Covida-19, rekao je u petak premijer te zemlje.  “Zbrajat ćemo mrtve u tisućama. Moramo se pripremiti na to”, rekao je premijer Stefan Lofven u intervjuu za dnevni list Dagens Nyheter.

Zemlja se suočava s krizom zbog broja ljudi kojima je potrebna njega i s padom gospodarstva. Lofven je upozorio da će pandemija koronavirusa potrajati “mjesecima, a ne tjednima”.

“Moramo imati takvu perspektivu i ne popuštati s mjerama.”

“Odlučili smo se za strategiju poravnavanja krivulje zaraze da spriječimo dramatični porast jer se naš zdravstveni sustav s time neće moći nositi”, rekao je švedski premijer i dodao da bi to značilo “više pacijenata na intenzivnoj njezi i puno više mrtvih”.

Procjenu žrtava od koronavirusa u zemlji temelji prema iskustvima drugih zemalja i širenju virusa u Švedskoj. Po podacima od petka, u toj zemlji od 10 milijuna stanovnika zaražena je 6.131 osoba, a umrlo je 358 ljudiŠvedska je u odnosu na susjede uvela puno blaže mjere u suzbijanju širenja koronavirusa, javlja RTL.

“Mislim da se ne bi trebalo pretjerivati”, kaže Lofven.

“Sve zemlje razmatraju kako nametnuti socijalnu distancu i ojačati zdravstveni sustav. Mi to činimo na drukčije načine, nekad smo i u drukčijim fazama epidemije.”

Lofven je rekao da je “slušao one s epidemiološkim znanjem” o pokušaju poravnanja krivulje zaraze, a vlada je slušala i druge u naporima za očuvanje radnih mjesta i gospodarstva.

Foto: Stephanie Lecoco/EPA/Hina