Toni iz Azovstala: Otimamo municiju od mrtvih Rusa kako bi se imali čime boriti

Toni iz Azovstala: Otimamo municiju od mrtvih Rusa kako bi se imali čime boriti

Među nekoliko stotina ukrajinskih marinaca i pripadnika pukovnije Azov koji, utaboreni u kompleksu čeličane Azovstal u Mariupolju kao posljednjoj utvrdi opkoljenoga grada, već danima odbijaju žestoke topničke i zračne napade ruske vojske i čečenskih snaga, nalaze se najmanje četvorica Hrvata, i to jedan Dalmatinac i tri Slavonca, piše Slobodna Dalmacija.

Oni se u Mariupolju bore na strani pukovnije Azov, a prema riječima našega sugovornika, bivšega profesionalnog hrvatskog vojnika i pripadnika specijalnih postrojbi, koji je s njima u kontaktu bio posljednji put prije tri dana, “došlo je do blokade svih vijesti od naših gore, nije dobro…”.

KONAČNI POKOLJ

– Naš Toni iz Dalmacije javio mi se prije tri dana, on je zapovjednik desetine u Azovu. Napisao mi je da su on i još trojica naših u tunelima Azovstala i da su ostali na minimalnoj municiji, da otimaju od mrtvih Rusa kako bi se imali čime boriti. Od tada ni glasa od njih, bojim se scenarija Ovčare – kazao nam je u srijedu naš sugovornik, aludirajući na to da bi se u Mariupolju mogao dogoditi stravičan pokolj nalik onome u Vukovaru u noći između 20. i 21. studenoga 1991. godine, kada su pripadnici JNA i srpskih paravojnih postrojba ubili dvije stotine hrvatskih branitelja i civila odvedenih iz vukovarske bolnice.

– Toni i ovi Slavonci su u Mariupolju, bojim se da neće dobro proći jer su kadirovci (čečenski borci koji se bore za Ruse pod vodstvom Ramzana Kadirova – op.a.) nabrušeni na njih, kao i ovi iz GRU-a (vojna obavještajna služba Ruske Federacije – op.a.). Rekao je da ima puno civila u tunelima, a nemaju ni hrane ni vode, o streljivu ne treba ni govoriti…

Ostala naša ekipa je oko Kijeva i Donbasa, bar nisu u okruženju… Nije mi jasno zašto su ovi azovci ljuti na Zelenskog, evo nekoliko dana nemam kontakte s njima, mislim na naše – govori nam nekadašnji vojni specijalac.

O uzroku eventualne ljutnje pripadnika pukovnije Azov prema ukrajinskom predsjedniku Volodimiru Zelenskom možemo samo nagađati, no opet se nameće paralela s Vukovarom.

Jer, ne zaboravimo, neposredno prije pada hrvatskoga grada heroja, novinar Siniša Glavašević, kao jedan od simbola otpora velikosrpskoj agresiji, otvoreno je u jednom od svojih posljednjih javljanja optužio tadašnju hrvatsku vlast da je odgovorna za pad Vukovara, smatrajući, kao i mnogi drugi Vukovarci, da njegov grad nije trebao pasti u neprijateljske ruke.

“Osuđujem vas za sav očaj borca kada je shvatio da nema više čime napuniti svoje oružje. Osuđujem vas, gospodo sabornici, za trenutak iznenađenja kada su u Vukovar stigli nepobitni dokazi da Republika Hrvatska raspolaže ljudstvom i svim sredstvima potrebnim za proboj puta i obranu Vukovara, ali ista ne žele biti upotrijebljena, odnosno dostavljena zapovjedništvu Operativne grupe Vukovar-Vinkovci-Županja, a koja je zapovjedništvo zahtijevalo za izvršenje zadataka koji su postavljeni pred njih. Osuđujem vas, gospodo, za svu bol trenutka kada je Vukovar shvatio da između vas, Hrvatskog sabora, Hrvatske vlade, predsjednika Republike Hrvatske i četnika nema nikakve razlike”, dio je pročitane Glavašićeve “optužnice”, a očito je da se gotovo identično sada osjećaju i branitelji Mariupolja.

POSLJEDNJI APEL

Ruska je vojska u srijedu objavila novi prekid vatre i novi ultimatum kojim pozivaju ukrajinske borce na predaju. Također, agencije javljaju kako su od 14 sati po lokalnom vremenu otvoreni humanitarni koridori između Mariupolja i Zaporižje. Gradonačelnik Mariupolja Vadim Bojčenko objavio je da će se građani moći ukrcati u autobuse u ulici Taganrogskaja, a trebali bi se zaustaviti i pokraj čeličane Azovstal, posljednjeg uporišta mariupoljskih branitelja.

Do 14 sati u srijedu, a vezano uz predaju ukrajinskih branitelja, rusko je Ministarstvo obrane objavilo da se predalo pet pripadnika oružanih snaga Ukrajine, koji su “položili oružje i svojevoljno napustili područje čeličane Azovstal, iskoristivši tako ponudu narodne milicije DNR-a i oružanih snaga Ruske Federacije”.

Rusi su također, nekoliko dana prije, procijenili da se u čeličani nalazi 800-tinjak ukrajinskih vojnika, među kojima je i 400 “stranih plaćenika”. Ustvrdili su također da u čeličani nema civila.

U srijedu je u javnost izišla i videoporuka bojnika Serhija Voline, zapovjednika ukrajinskih marinaca u Azovstalu, koji je rekao da je moguće da su braniteljima preostali “samo dani ili sati”.

– Ovo je naš apel svijetu. Ovo može biti naš posljednji apel. Možda nam ostaju zadnji dani ili sati. Neprijateljske snage su deset puta brojnije od naših. Oni imaju dominaciju u zraku, u topništvu i u ljudstvu… Molimo svjetske čelnike da nam pomognu. Molimo vas da na nas primijenite proceduru “vađenja” i dovedete nas na teritorij treće zemlje – zavapio je bojnik Volina, ističući da mariupoljski vojni garnizon štiti više od 500 ranjenih vojnika i stotine civila, uključujući žene i djecu.

Foto: Hina