Trump protiv Madura: Socijalistički diktator ima potporu Kine, Rusije i Turske

Trump protiv Madura:  Socijalistički diktator ima potporu Kine, Rusije i Turske

Predstojeći dani će biti odlučujući za Venezuelu. Ako se uključi vojska i počne sudjelovati u rješavanju političkog sukoba u zemlji, moglo bi doći do krvoprolića pa i građanskog rata. To tim više jer su se sada i svjetske sile opredjelile za jednu od strana u toj podijeljenoj zemlji.

U predsjedničkoj palači u Caracasu je i dalje Nicolas Maduro, bivši vozač autobusa, kojeg je nekadašnji socijalistički čelnik Hugo Chavez prije smrti odredio kao svog nasljednika. Maduro je prošle godine izabran drugi put, međutim, ti izbori su ocijenjeni kao neslobodni i nepošteni.

Većinu pak u nacionalnom parlamentu ima oporba. Čelnik tog tijela Juan Guaido se na velikom prosvjednom skupu u Caracasu u srijedu proglasio privremenim predsjednikom. Cilj mu je, kaže, organizirati slobodne izbore. Guaida su odmah za predsjednika priznale Sjedinjene Države, Velika Britanija te većina latinoameričkih zemalja.

Za Madura su pak i dalje Rusija, Kina, Kuba i Turska. Vladimir Putin je poručio da je to državni udar, a Recep Tayyip Erdogan je Madura nazvao „svojim bratom“. Čini se da je na stranu Madura stala i vojska. Europska unija je negdje između njih. Dali su potporu demokratski izabranom predsjedniku venezuelanskog parlamenta, ali ga nisu priznali za predsjednika.

U sukobima na ulicama dosada je stradalo 13 osoba. Guaido je zatražio pomoć od SAD-a u hrani, lijekovima i drugim potrepštinama opisavši stanje u zemlji kao humanitarnu katastrofu. Maduro je pak zatražio odlazak američkih diplomata iz Caracasa nazvavši ih „imperijalistima“.

Venezuela, zemlja s jednim od najvećih rezervi nafte na svijetu, nekada je imala snažnu ekonomiju. Danas imaju inflaciju od 2 milijuna posto, redovi su pred trgovinama sa živežnim namirnicama s polupraznim policama. Prošle godine su skinuli pet nula sa svojih novčanica nastojeći tako zaustaviti hiperinflaciju, ali ni to nije pomoglo.

Više od 2,5 milijuna ljudi dosad je napustilo tu zemlju čiju je ekonomiju radikalna socijalistička vlast u nekoliko mandata opustošila. Dok su cijene nafte na svjetskom tržištu bile visoke, Venezuela se još održavala iznad površine, kad su se smanjile, ta država je potonula i sa svakim danom tone sve dublje.

Maduro vlada sam sa svojim pristašama, oporbenog čelnika Leopolda Lopeza još prije nekoliko godina stavio je u kućni pritvor, a protiv nacionalnog parlamenta u kojem oporba ima većinu, borio se organiziranjem referenduma. SAD su poručile Maduru da se nijednom članu nacionalnog parlamenta ne smije ništa dogoditi.