Trump ushićeno najavio novu terapiju za liječenje korone: Riječ je o velikom otkriću

Trump ushićeno najavio novu terapiju za liječenje korone: Riječ je o velikom otkriću

Američka Agencija za lijekove i hranu (FDA), pod pritiskom američkog predsjednika Donalda Trumpa, odobrila je uporabu krvne plazme pacijenata oporavljenih od novog koronavirusa kao terapiju za liječenje COVID-19 bolesti, prenose američki mediji.

Trumpova tajnica za odnose s javnošću ranije je najavila odluku FDA kao “veliko terapeutsko otkriće”, no američki mediji redom pišu da bi odluka FDA mogla potaknuti snažne kontroverze unutar same agencije ali i šire znanstvene zajednice.

Takozvana terapija konvalescentnom plazmom nalazila se u fazi kliničkih testiranja, kao jedna od čitavog niza potencijalnih terapija za liječenje COVID-19 bolesti. Infuzijom plazme bogate antitijelima protiv novog koronavirusa, dobivene iz krvi pacijenata koji su se oporavili od te bolesti, nadanja su bila da ona može potaknuti imunološki sustav zaraženih pacijenata na stvaranje vlastitih antitijela u borbi protiv te bolesti.

Današnja odluka će dramatično proširiti dostupnost ovoj terapiji, poručio je Trump na izvanrednoj press konferenciji i dodao da je riječ o doista povijesnoj objavi.

Američki predsjednik nadalje je naglasio da je dokazano da konvalescentna plazma smanjuje smrtnost od COVID-19 bolesti za 35 posto. Riječ je o strašnoj brojki, dodao je Trump.

FDA je doista napravio iskorak, posebice posljednjih dana kako bi omogućio ovo, rekao je Trump, koji je novi koronavirus po tko zna koji put nazvao “kineskim virusom”.

Kada su novinari suočili Trumpa s riječima znanstvenika da to nije nikakva prekretnica, Trump se jednostavno povukao, tako da je cijela konferencija trajala samo sedam minuta.

FDA je u priopćenju pojasnila da je razumno vjerovati da je COVID-19 konvalescentna plazma možda učinkovita u smanjivanju težine i dužine COVID-19 bolesti kod nekih pacijenata. Na to su dodali da je potencijalna dobrobit od te terapije puno veća od potencijalnih rizika njezinog korištenja.

Studiju je provela Mayo klinika, no ona je kontroverzna ne zbog nereprezentativnog broja sudionika, već zbog nedostatka placebo testne skupine pa je rezultate te studije teško korektno interpretirati, pišu američki mediji, a prenosi Zimo.

O metodi konvalescentne plazme i ranije se govorilo, pa čak je i savjetnik Bijele kuće dr. Anthony Fauci bio sumnjičav po tom pitanju.

Foto: Chris Kleponis/EPA/Hina

Facebook Comments