Ukrajinski dron pogodio zgradu ruske tajne službe: Što će danas donijeti sastanak Putina i Erdogana?

Ukrajinski dron pogodio zgradu ruske tajne službe: Što će danas donijeti sastanak  Putina i Erdogana?

Nestambena zgrada u zapadnom ruskom gradu Kurčatovu zapalila se u nedjelju nakon napada ukrajinske bespilotne letjelice, ali su hitne službe ugasile požar i nije bilo žrtava, rekao je Roman Starovoit, guverner regije Kursk.

U objavi u aplikaciji za razmjenu poruka Telegram, Starovoit nije rekao koja je zgrada pogođena. Ukrajinski internetski portal Babel citirao je neimenovani izvor koji je rekao da je dron udario u zgradu sigurnosne službe FSB-a, prenosi Reuters.

Ukrajinski zamjenik ministra unutarnjih poslova, Anton Geraščenko, na Twitteru je napisao kako ruski mediji javljaju da je dron pao na zgradu lokalnog FSB-a (Federalne sigurnosne službe).

“Prema “službenoj” izjavi guvernera regije Kursk, kao rezultat napada ukrajinskog drona, zabilježen je požar u nestambenoj zgradi u gradu Kurčatov. Nitko nije ozlijeđen”, piše uz objavljeni video napada.

Rusi tvrde da je dron srušila protuzračna obrana.

Rusija je tijekom noći pokrenula zračni napad na jednu od glavnih ukrajinskih luka za izvoz žitarica, rekli su ukrajinski dužnosnici, nekoliko sati prije razgovora ruskog predsjednika Vladimira Putina i njegovog turskog kolege Tayyipa Erdogana.

Nakon ponoći u ponedjeljak ukrajinske zračne snage pozvale su stanovnike luke Izmail, jedne od dvije glavne ukrajinske luke za izvoz žitarica na rijeci Dunav u regiji Odese, da potraže sklonište . Neki ukrajinski mediji izvijestili su o zvukovima eksplozija u tom području.

Putin i Erdogan trebaju se sastati u ponedjeljak u ruskom crnomorskom odmaralištu Sočiju dok Ankara i Ujedinjeni narodi nastoje oživjeti sporazum o izvozu ukrajinskog žita koji je pomogao ublažiti globalnu prehrambenu krizu. Ankara je razgovore nazvala ključnim za postizanje dogovora.

Rusija je odustala od sporazuma u srpnju, godinu dana nakon što su u njemu posredovali Ujedinjeni narodi i Turska, žaleći se da se njezin vlastiti izvoz hrane i gnojiva suočava s preprekama a da premalo ukrajinskih žitarica odlazi u zemlje kojima su najpotrebnije.

Nakon odustajanja od ugovora o žitu u Crnom moru, Moskva je pokrenula česte napade na luke na rijeci Dunav, koja je od tada postala glavna ukrajinska ruta za izvoz žitarica.

Napad u ponedjeljak, čiji razmjeri još nisu poznati, uslijedio je nakon ruskih napada u nedjelju na drugu veliku dunavsku luku Reni, u kojima je lučka infrastruktura oštećena, a najmanje dvije osobe ozlijeđene.

Foto: Screenshot