UNICEF iznio strašne brojke. Milijuni djece bili su prisiljeni napustiti svoje domove zbog sukoba i nasilja

UNICEF iznio strašne brojke. Milijuni djece bili su prisiljeni napustiti svoje domove zbog sukoba i nasilja

VIŠE djece no ikada nakon Drugoga svjetskog rata bilo je u bijegu od sukoba, nasilja i drugih kriza diljem svijeta krajem 2021. godine, objavila je u New Yorku UN-ova agencija za djecu UNICEF, prenosi Index.

Prema podacima UNICEF-a oko 36.5 milijuna djece bilo je prisiljeno napustiti svoje domove od kojih je gotovo 22.8 milijuna raseljeno zbog sukoba i nasilja. Brojke predstavljaju povećanje od 2.2 milijuna djece izbjeglica diljem svijeta od 2020.

Rekordna vrijednost izravna je posljedica sukoba poput onih u Afganistanu i Jemenu, navodi UNICEF. Ta UN-a agencija za djecu napominje da je još 7.3 milijuna djece 2021. ostalo bez domova zbog prirodnih katastrofa. UNICEF poziva vlade diljem svijeta da pojačaju zaštitu izbjeglica, migranata i djece.

Brojke ne uključuju ukrajinsku djecu

Budući da brojke datiraju s kraja 2021. godine, one ne uključuju ukrajinsku djecu koja su ostala bez krova nad glavom ili bila prisiljena pobjeći zbog ruske invazije. Sukob je doveo do stvaranja dodatnih dva milijuna djece izbjeglica od veljače i još tri milijuna djece raseljene unutar zemlje.

Osim toga, djeca i njihove obitelji raseljeni su također zbog ekstremnih vremenskih prilika poput suše na Rogu Afrike te velikih poplava u Indiji, Bangladešu i Južnoj Africi.

Više od trećine raseljene djece živi u subsaharskoj Africi (3.9 milijuna ili 36 posto), četvrtina ih živi u Europi i središnjoj Aziji (2.6 milijuna ili 25 posto) i 13 posto (1.4 milijuna) na Bliskom istoku i Sjevernoj Africi, stoji u priopćenju UNICEF-a.

Osnovnu školu pohađa oko dvije trećine sve djece izbjeglica, dok se izbjeglica adolescenata školuje tek oko jedne trećine, dodaje se.

Foto: Hina