Utjecajni britanski profesor tvrdi: Omikron je znatno manje opasan od Delte

Utjecajni britanski profesor tvrdi: Omikron je znatno manje opasan od Delte

Zaraženi Omicronom imaju do 45 posto manju vjerojatnost da će biti hospitalizirani u odnosu na one koji obole od Delte, stoji u prvoj velikoj britanskoj studiji koju je proveo ‘profesor Lockdown’ Neil Ferguson.

Neil Ferguson – koji je upravo prošlog tjedna upozorio da bi moglo biti do 5.000 smrtnih slučajeva od Omikrona dnevno u Ujedinjenom Kraljevstvu – rekao je da novi val u zemlji neće biti ni približno poput onoga što smo vidjeli prošle godine s bolnicama prepunim pacijenata.

Njegov tim na Imperial Collegeu u Londonu otkrio je da Britanci koji dobiju Omicron imaju 15 i 20 posto manju vjerojatnost da će završiti u bolnici u odnosu na one koji dobiju Deltu, javlja Daily Mail.

Analiza na 3000 ljudi između 1. i 14. prosinca pokazala je da je šansa da će zaraženi morati ostati u bolnici još niža, uz smanjeni rizik od 40 i 45 posto.

Vjeruje se da su ti nalazi bili razlog zašto je Boris Johnson zaustavio stroža božićna ograničenja unatoč tome što je broj slučajeva porastao na rekordne razine – sa 106.122 pozitivna slučajeva koji su zabilježeni danas.

Najnovija studija pokazala je da čak i necijepljene osobe, koje nikada nisu imala Covid i nemaju imunitet, imaju 10 posto manji rizik od hospitalizacije s Omikronom u usporedbi s Deltom.