Viktor Orban stigao u Moskvu na razgovore s Putinom: Ursula von der Leyen šokirana. Oglasili se Tusk i Michel, a Plenković još uvijek šuti

Viktor Orban stigao u Moskvu na razgovore s Putinom:  Ursula von der Leyen šokirana. Oglasili se Tusk i Michel, a Plenković još uvijek šuti

Mađarski premijer Viktor Orban stigao je danas u Moskvu, samo nekoliko dana nakon svog prvog putovanja u Ukrajinu od početka sveobuhvatnog rata Rusije, priopćio je medijima Orbanov ured za medije, javlja Kyiv Independent. Russia Today javlja da će s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom razgovarati o ratu s Ukrajinom. Orban se kratko oglasio na društvenoj mreži X.

“Mirovna misija se nastavlja. Druga postaja: Moskva”, poručio je. Poljski premijer Donald Tusk također se oglasio po dolasku Orbana u Moskvu.

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI: OTKRIVENE PLAĆE IZBORNIKA: Dalić inkasira 1,5 milijuna eura godišnje, Piksi tek nešto manje, a pravi siromah je Slovenac Kek

“”Mi ćemo služiti kao važan alat u pravljenju prvog koraka prema miru”. Pitanje je u čijim je rukama taj alat”, objavio je Tusk na X-u.

Predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen također je komentirala Orbanov posjet Putinu.

“Pomirenje neće zaustaviti Putina. Samo jedinstvo i odlučnost utrt će put sveobuhvatnom, pravednom i trajnom miru u Ukrajini”, poručila je.

Orban je posljednji put posjetio Rusiju u rujnu 2022. kako bi prisustvovao sprovodu sovjetskog čelnika Mihaila Gorbačova, ali se tada nije sastao s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom.

Podsjetimo, europski čelnici ranije su izrazili zabrinutost zbog Orbanovog posjeta. Iako je Mađarska preuzela dužnost predsjedavajuće EU-a, predsjednik Europskog vijeća Charles Michel istaknuo je da Orban nema mandat razgovarati s Rusijom u ime EU-a, dok je poljski premijer Donald Tusk zatražio pojašnjenje.

Naime, Telex piše da je nešto nakon devet sati u petak ujutro vladin zrakoplov Airbus A-319, koji je prevozio Orbána, poletio iz Budimpešte, a zrakoplov bi mogao biti usmjeren prema Rusiju. Tu je informaciju prvotno na X-u, bivšem Twitteru, podijelio Szabolcs Panyi, novinar VSquarea i Direkt36.

Radarska slika pokazala je da je zrakoplov krenuo iz Krakowa nešto prije 10:30 ujutro, preletio Poljsku, a u zračni prostor Bjelorusije ušao nakon 10:00. Viktor Orbán putuje u rusku prijestolnicu nekoliko dana nakon što se u Kijevu sastao s ukrajinskim predsjednikom Volodimirom Zelenskim. Prema izvorima VSquarea iz neovisnih srednjoeuropskih zemalja, mađarski premijer bi mogao posjetiti Kremlj i pregovarati s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom, a prema izvorima, ministar vanjskih poslova Péter Szijjártó također bi se mogao sastati s Orbánom.