Viktor Orban žestoko odgovorio Ursuli von der Leyen: Stav Europske komisije je sramotan. Ovo je legalizirano huliganstvo.

Viktor Orban žestoko odgovorio Ursuli von der Leyen: Stav Europske komisije je sramotan. Ovo je legalizirano huliganstvo.

Mađarski premijer Viktor Orban optužio je u petak Europsku komisiju za “legalizirano huliganstvo” jer je pokrenula postupak protiv njegove vlade zbog, kako kažu, diskriminacije LGBT osoba.

Europska je komisija pokrenula postupak zbog mađarskog zakona kojim se zabranjuje promicanje homoseksualnosti i promjene spola maloljetnicima, što je Orban opisao kao postupak kojim se štite prava djece.

“Ovo je legalizirano huliganstvo. Stav Europske komisije je sramotan”, kazao je Orban u petak za državni radio, javlja N1.

Kazao je da ta debata pruža Mađarima uvid u “europski život” i u podučavanje u njemačkim školama. Ponovio je da Mađarska neće dopustiti LGBT aktivstima da “marširaju” po školama promičući, kako kaže, seksualnu propagandu.

Grupe za prava LGBT osoba oštro su kritizirale zakon, a čelnica Europske komisije Ursula von der Leyen nazvala ga je sramotnim.

Postupak je pokrenut i protiv Poljske jer su se neke općine proglasile zonama slobodnim od LGBT ideologije.

Riječ je o posljednjem u nizu sukoba Bruxellesa i dijela istočnih članica o nizu pitanja, poput vladavine prava, migracija i medijskih sloboda.

Nacionalist Orban, koji je na vlasti od 2010., kaže da EU pokušava nametnuti Mađarskoj način odgajanja djece.

Anti-LGBT kampanja, koju je njegova vlada pojačala tijekom prošle godine, vjerojatno će imati istaknutu ulogu uoči parlamentarnih izbora iduće godine.

Tijekom posljednja dva tjedna postavljeni su ogromni plavi billboardi širom zemlje sa sloganima poput: “Iritira li vas Bruxelles” i “Bojite li se da će vaša djeca biti izložena seksualnoj propagandi”.

Orban je u petak također istaknuo da će doći do sukoba oko mađarskog plana za oporavak, koji je još uvijek na čekanju. Mađarska će naposljetku ipak dobiti zeleno svjetlo Komisije, predviđa Orban.

Foto: Hina