Vozači kamiona došli “pod prozor” premijerke Novog Zelanda: Hoće li prosvjedi u Kanadi biti prekinuti silom?

Vozači kamiona došli “pod prozor”  premijerke Novog Zelanda: Hoće li prosvjedi u Kanadi biti prekinuti silom?

Konvoj kamiona i kampera blokirao je u utorak ulice oko parlamenta u Wellingtonu u prosvjedu protiv zdravstvenih mjera, po uzoru na višednevnu blokadu kanadske prijestolnice Ottawe.

Na Novom Zelandu je cijepljenje protiv covida-19 obvezno za ljude koji rade u sektorima poput zdravstva, policije, obrazovanja i obrane. 

Potrebna je potvrda o cijepljenju za ulazak u restorane te sudjelovanje na sportskim događajima ili vjerskim obredima. Nije obvezna za korištenje javnog prijevoza, ulazak u trgovine, škole i pristup zdravstvenim uslugama, javlja Tportal.

Prosvjed inspiriran blokadom Ottawe 

Konvoj kamiona i kampera okupio se u Wellingtonu po uzoru na kanadsku prijestolnicu Ottawu koju već 11 dana paralizira “Konvoj slobode”. 

Pokret koji je započeo kao otpor obveznom cijepljenju vozača kamiona koji prelaze granicu, pretvorio se u okupljanje protiv zdravstvenih mjera i premijera Justina Trudeaua. 

“To mora prestati”, rekao je Trudeau u ponedjeljak na izvanrednoj raspravi u parlamentu nakon što je tjedan dana proveo u izolaciji zbog zaraze koronavirusom. 

“Ovo je priča o zemlji koja je prošla kroz pandemiju tako što je bila ujedinjena, a par ljudi koji viču i mašu svastikom ne definiraju tko su Kanađani”, rekao je kanadski premijer koji nije ostao odgovarati na pitanja zastupnika.

Trudeau je s obitelji premješten na tajnu lokaciju iz sigurnosnih razloga, a konzervativci ga smatraju krivcem za podjelu u zemlji. 

“Kada će se premijer prestati skrivati, pojaviti se pred Kanađanima, pokazati malo vodstva i popraviti nered koji je napravio?”, pitala je u ponedjeljak u parlamentu privremena čelnica Konzervativne stranke Candice Bergen, koja je i sama podržala prosvjede.

Višednevni prosvjedi u glavnom gradu su uglavnom mirni, ali su se stanovnici centra Ottawe pobunili na zvuk sirena i učestalo trubljenje pa je kanadski sudac donio privremenu zabranu trubljenja u centru glavnog grada, dok je policija zaplijenila tisuće litara goriva kako bi suzbila prosvjede. 

Gradonačelnik Jim Watson u ponedjeljak je zatražio da se Ottawi pošalje dodatnih 1800 policajaca, a i šef policije tog grada pozvao je u pomoć. “Moramo zaustaviti ove demonstracije, ali ne možemo to učiniti sami”, rekao je Peter Sloly.

Foto: Hina