Vratili se u normalu. Švedska ukinula sve epidemiološke mjere i potpuno otvorila granice za građane Europske unije

Vratili se u normalu. Švedska ukinula sve epidemiološke mjere i potpuno otvorila granice za građane Europske unije

Točno u ponoć, otprilike dvije godine nakon početka pandemije, Švedska je ukinula sve epidemiološke mjere, prestala s masovnim i besplatnim testiranjem na covid-19 i potpuno otvorila granice za sve građane Europske unije.

Čak su i brojke zaraženih i umrlih nestale s istaknutih mjesta u švedskim medijima. Na još uvijek plamteću pandemiju, jer Švedska je posljednjih dana bilježila desetke tisuća pozitivnih testova, od jutros podsjeća tek savjet necijepljenima da izbjegavaju gužve u zatvorenim prostorima, te preporuka svima da ostanu kod kuće ako imaju simptome covida-19, prenosi N1.

“Pandemija nije gotova, ali restrikcije jesu”

“Pandemija nije gotova, ali ograničenja i restrikcije jesu. I dalje postoje posebni savjeti za necijepljene osobe. Važno je da svi građani ostanu kod kuće ako imaju simptome. Ne moraju se testirati, osim ako ne rade u zdravstvu i socijalnoj skrbi. Za njih postoje posebna pravila ponašanja”, rekla je švedska ministrica zdravstva Lena Hallengren, te dodala:

“I dalje postoji potreba da se ljudi cijepe. Ako ste dobili dvije doze cjepiva, trebali biste uzeti i treću. Za produljenje zaštite od širenja zaraze, ali i od ozbiljne bolesti, potrebne su tri doze”.

Koje su sve mjere ukinute?

Od srijede, dakle, više ne vrijede sljedeće epidemiološke mjere: obavezna kontrola covid-potvrda za sva javna okupljanja u zatvorenom s više od 50 osoba, sva javna okupljanja u zatvorenom moraju imati sjedeća mjesta, ograničenje javnih okupljanja u zatvorenom na 500 osoba (u sportu 500 osoba po tribini) i najmanje 10 četvornih metara prostora po sudioniku.

Ukinuto je i zatvaranje restorana i barova u 23:00, ograničenje od osam osoba za stolom u restoranima uz najmanje jedan metar razmaka među stolovima, javni prostori poput teretana, muzeja, galerija, zabavnih parkova i bazena moraju osigurati najmanje 10 četvornih metara prostora po posjetitelju.

Ukinute su i preporuke da se radi od kuće, da odrasli izbjegavaju sudjelovanje u masovnim sportskim natjecanjima i kampovima, da sveučilišta djelomično nastavu održavaju na daljinu, te da se u slučaju gužve u javnom prijevozu nosi maska.

Građani EU na ulasku u Švedsku više ne moraju dokazivati da su cijepljeni ili negativni

Dodajmo i to da građani EU/EEA i Švicarske na ulasku u Švedsku više ne moraju dokazivati ni da su cijepljeni, ni da su negativni na covid-testovima. Vrata su širom otvorena kao i prije pandemije.

Poseban pandemijski režim i dalje vrijedi za djelatnike i pacijente u bolničkom sustavu, te zaposlenike i korisnike usluga socijalne skrbi. Njih će se i dalje testirati kad postoji indikacija, još neko vrijeme u zdravstvenim ustanovama nosit će se maske i slijediti druge epidemiološke mjere.

Zanimljivo je i da covid-19 zasad ostaje društveno opasna bolest u Švedskoj. Ministrica Hallengren najavila je mogućnost ukidanja takve klasifikacije tek početkom travnja, prenosi Index.hr.

Neki restorani potjerali goste u 23:00, pa ih pozvali nazad sat vremena kasnije

Iako ni dosad epidemiološka ograničenja nisu posebno remetila svakodnevicu Šveđana, niti ukidanje mjere znači da je koronavirus nestao, u javnosti se može osjetiti olakšanje. Većina noćnih klubova otvorila je vrata posjetiteljima točno u minutu nakon ponoći s utorka na srijedu.

Neki su restorani čak potjerali goste u 23:00, prema još važećim propisima, da bi ih ponovno pozvali natrag sat vremena kasnije. Također, putničke agencije i zrakoplovne kompanije već danima bilježe eksploziju interesa za putovanjima i to ponajprije na daleke destinacije poput Tajlanda i Floride.

Zašto ukidanje mjera? Jer su cijepili dovoljno ljudi

Temelj ovog izlaska iz pandemijskog režima ponajprije leži visokoj stopi cijepljenja, relativno niskoj smrtnosti od covida-19 i stabilnom broju pacijenata na intenzivnom liječenju bez obzira na snažan porast broja zaraženih s pojavom omikronog soja.

Do danas je u Švedskoj s dvije doze cijepljeno 84 posto populacije starije od 12 godina (ovdašnji Zavod za javno zdravstvo mlađima cijepljenje ionako ne preporučuje), a još 53 posto odraslih primilo je i treću dozu.

U prošlih tjedan dana Švedska je zabilježila 221 smrtni slučaj od covida-19, a s ukupnom stopom smrtnosti od 157 preminulih na 100.000 stanovnika Švedska je prema podacima američkog Sveučilišta Johns Hopkins na 55. mjestu u svijetu, odnosno čak 45 mjesta iza Hrvatske. Na odjelima intenzivnog liječenja trenutačno je 100 pacijenata s teškim covidom-19.

“Moramo izvući pouke iz ove pandemije”

“Mislim da smo ono što smo svi zajedno postigli u prošle dvije godine možemo označiti uspjehom. Nismo zatvorili škole, uspjeli smo sačuvati gospodarstvo iako se radilo od kuće i nismo se fokusirali samo na velike tvrtke nego i na pojedinca”, rekla je Hallengreen.

“Postojala je odlučnost da iz krize, koja nas je tako snažno i sveobuhvatno pogodila, moramo izaći što je moguće bezbolnije. Ipak, moramo izvući pouke iz ove pandemije, jer očito je da naša zaštita građana koji su u najvećem riziku nije bila dovoljna”, zaključila je ministrica Hallengreen, prenosi Index.hr.

Foto: Wikimedia