Vučić slavodobitno objavio: Postigao dogovor s Putinom pa će plaćati plin “deset puta manje” od Hrvatske i Europe

Vučić slavodobitno objavio: Postigao dogovor s Putinom pa će plaćati plin “deset puta manje” od Hrvatske i Europe

Srpski predsjednik Aleksandar Vučić i predsjednik Rusije Vladimir Putin tijekom današnjeg razgovora dogovorili su novi ugovor o pružanju usluge plina. Naime, potpisat će ga na tri godine, a formula kojom se obračunavaju cijene ostat će ista, rekao je Vučić nakon obilaska skladišta robnih rezervi u Beogradu. 

– Imali smo vrlo dobar razgovor jutros Putin i ja. Govorili smo o nekoliko tema. Najvažnija su naši bilateralni odnosi, više stvari smo se dotakli. Za nas je najvažniji istek plinskog sporazuma. Glavne elemente smo dogovorili koji su povoljne za Srbiju. Ono što smo dogovorili je da ćemo potpisati ugovor na tri godine, ne na mjesec dana, što mislim da nam izuzetno odgovara, a drugo platforma i formula će ostati ista – istakao je Vučić, javljaju 24sata.

Podsjetimo je kako je Srbija do sada imala povoljnu formulu, javlja Blic.

– Nekada je to bilo 270, a danas između 340-350 dolara po tisuću kubnih metara plina, jer je cijena nafte u međuvremenu skočila. Danas je između 119-120 barel nafte, i to je bila svakako uvjerljivo najbolja cijena u cijeloj Europi – rekao je Vučić.

Vučić: Zimi ćemo plaćati 10 puta manje nego što će plaćati Europa

Dodao je kako će cijene biti jako povoljna, kao i da ako sve realiziraju što su danas dogovorili, po pitanju zaliha plina, imat će sigurnu zimu. Istaknuo je kako je zahvalan ruskim partnerima na podršci.

– Obavit ćemo razgovore s Gazpromom i tek onda ćemo vam moći reći točnu cijenu. Ako sada izračunamo to je 3 puta manje, a zimi će biti 10 puta manje nego što će plaćati Europa – rekao je Vučić, objašnjavajući da će cijena tijekom zime biti od 310 do 408 dolara za tisuću kubika.

– Moguće je da će samo Armenija i Bjelorusija imati nešto povoljniju cijenu. Ako računate da je danas negdje oko 960 cijena plina, to je zato što je ljeto. Zimi je išlo i preko 3.000 dolara. A mi ćemo plaćati 10 puta manje. Sad je pitanje samo dodatnih količina, kako nabavljamo i što radimo. Ali i da tako bude, mi nećemo čekati zimu. To je komplicirano, ali smo veliki posao danas završili i veliki posao učinili. Sa velikom sigurnošću, ja koji sam obično oprezan, više sam optimističan danas – zaključio je Vučić.

Aktualni sporazum o isporukama plina ističe za dva dana.

Foto: Hina