“Vučićev ministar” zatražio uvođenje sankcija Rusiji: Moskva burno reagirala, a ima saveznike i u Srbiji

“Vučićev ministar” zatražio uvođenje sankcija Rusiji: Moskva burno reagirala, a ima saveznike i u Srbiji

Ministar gospodarstva Rade Basta traži da se Vlada Srbije hitno izjasni o uvođenju sankcija Ruskoj Federaciji zbog agresije na Ukrajinu. Nagovješta li ovaj zaokret u politici Srbije prema Moskvi tek ostaje vidjeti, ali svakako je interesantno da je ovaj Bastin prijedlog podržao i ministar bez portfelja i potpredsjednik Socijalističke partije Srbije Đorđe Milićević.

S obzirom na to da bliske veze između Srbije i Rusije, jasno je da je ova vijest izazvala mnogo pažnje i u Rusiji. U nastavku pročitajte kako su ruski mediji izvijestili o tome, javlja N1.

Pokret socijalista predvođen Aleksandrom Vulinom, ravnateljem ključne srbijanske obavještajne agencije, Sigurnosno-informativne agencije, zatražio je ostavku ministra Baste, prenio je TASS.

“Sada, kada nam treba jedinstvo, Basta ima za cilj podijeliti srpsku vladu po pitanju njezine opredijeljenosti za pridruživanje nezakonitim sankcijama protiv Ruske Federacije. Posebno je sramotno što se Basta krije iza predsjednika Srbije kako bi narušiti neovisnost i neutralnost koju Aleksandar Vučić štiti i od stranaca i od ovakvih domaćih kukavica”, prenosi TASS.

“Očekujemo da Basta ostavkom u Vladi Srbije pokaže koliko mu je stalo do onoga što traži, ako ne dobije podršku drugih ministara u borbi protiv samostalne, neutralne i slobodarske politike naše Srbije”, dodaje se dalje u priopćnju. U nastavku se navodi i da se Vulin protivi uvođenju sankcija Rusiji.

Isto priopćenje prenijela je i RIA Novosti uz naslov. “U Srbiji se traži ostavku ministra zbog antiruskog stava”. RIA također podsjeća da je “Vučić opetovano tvrdio da će Beograd nastaviti s politikom vojne neutralnosti i da će pokušati izdržati koliko je god moguće bez uvođenja sankcija Rusiji”.

“Srpski ministar ukoren zbog komentara Rusije”, naslov je na Russia Today. Oni su citirali i rusku glasnogovornicu ministarstva vanjskih poslova Mariju Zaharovu koja je reagirala na Bastine pozive na sankcije.

“Kakva čudna pozicija: SAD vrši pritisak na Srbiju, a srpski ministar poziva na mjere protiv Rusije“, kazala je Zaharova.

“Za razliku od SAD-a, Rusija je uvijek poštovala Srbiju i njene ljude. Ovo nije samo o povijesnim istinama, nego o očitoj činjenici: uvođenjem sankcija Rusiji pritisak SAD-a na Srbiju neće prestati, već će se samo pojačati”, dodala je.

Foto: Hina