Za Mariupolj nema spasa, ali ruske snage su zaustavljene i ne napreduju u istočnoj Ukrajini

Za Mariupolj nema spasa, ali ruske snage su zaustavljene i ne napreduju u istočnoj Ukrajini

Institut za analizu ratovanja objavio je najnoviju analizu situacije u Ukrajini. Tvrde da ruske snage ne napreduju dobro kako su planirali, javlja N1.

Prema njihovoj analizi, ruske snage nisu postigle veći napredak u ofanzivi u istočnoj Ukrajini. Zauzeli su tek dijelove Rubižnea i Popasne, a nisu pokazale ni sposobnost istodobnog napredovanja na više strana.

Postupno su napredovali tek u Mariupolju, gdje je još uvijek šačica ukrajinskih branitelja u čeličani Azovstal. Ovaj grad osobito je važan jer vlasti u Moskvi žele proglasiti pobjedu u njemu prije proslave Dana pobjede 9. svibnja.

Ukrajinci su objavili da sada u ratu sudjeluju i plaćenici iz Sirije i Libije, ali u manjem broju i vjerojatno pod zapovjedništvom Wagner grupe.

Agencija Interfax objavila je da ruski ministar obrane Sergej Šojgu tvrdi kako su ruske snage zauzele Mariupolj.

Prema pisanju agencije, Šojgu je Vladimira Putina izvijestio da su ruske snage zauzele grad i da je situacija trenutno mirna.

Prema njegovim riječima, sada se u grad mogu vratiti i civili. Rusija je dosad, kako tvrdi, iz Mariupolja evakuirala više od 140 tisuća civila.

Još oko 2000 ukrajinskih boraca brani se u čeličani Azovstal, a njih nešto manje od 1500 se predalo, tvrde Rusi.

Informacije koje je objavio Interfax prenijeli su i zapadni mediji.

Prema pisanju Sky Newsa, sam ruski predsjednik Vladimir Putin naredio da se otkaže napad na čeličanu u kojoj se nalaze preostali ukrajinski borci. Umjesto toga, želi da se napravi blokada kroz koju “ni muha neće proći neprimijećena”.

Putin kaže i kako Rusija garantira za živote onih koji napuste postrojenje čeličane i obećava da će biti tretirani s poštovanjem.

Vjeruje se da je u čeličani zarobljeno i oko 1000 civila. Ruski predsjednik kaže kako su njegove snage “uspješno” preuzele kontrolu nad gradom.

Foto: Hina