ZARIBALI SU: Viktor Orban oštro napao Europsku uniju zbog blamaže s cjepivom

ZARIBALI SU: Viktor Orban oštro napao Europsku uniju zbog blamaže s cjepivom

Bruxelles je „zaribao” nabavku cjepiva protiv koronavirusa, rekao je u nedjelju mađarski premijer Viktor Orban, dodavši da bi njegova država bila „u velikom problemu” da nije sama naručila cjepiva s istoka. 

Dok je Izrael „skoro pa gotov” s cijepljenjem svoje populacije, a Ujedinjeno Kraljevstvo je na 30-40 posto, u Europskoj uniji je prosječno cijepljeno 6,8 posto stanovnika, rekao je Orban za državni radio Kossuth, a prenijela mađarska novinska agencija MTI. „To je jasan pokazatelj da nešto nije u redu”, rekao je mađarski premijer.

„A to nije političko pitanje ili optužba niti nekakva antipatija prema EU-u ili briselskim birokratima, nego činjenice. Tako je kako je: zaribali su”, dodao je Orban, a prenosi mađarska novinska agencija MTI, javlja N1.

Naglasio je da u proteklim tjednima količine cjepiva koje je EU naručio ili nisu došle ili su stigle u smanjenom broju.

Rekao je i kako su se članice EU-a dogovorile o proporcionalnoj distribuciji cjepiva, no da se to ne provodi. „Vidimo da neke države dobivaju više, a neke manje”.

Zaključio je i kako bi Mađarska bila „u velikom problemu” da nije naručila 3,5 milijuna cjepiva iz Kine i Rusije, pa je dosad cijepila 500 tisuća ljudi.

Foto:EPA