Zašto je Putinov ministar obrane zvao svoje kolege na Zapadu: Što se krije iza upozorenja o “prljavoj bombi”?

Zašto je Putinov ministar obrane zvao svoje kolege na Zapadu: Što se krije iza upozorenja o “prljavoj bombi”?

Institut za proučavanje ratova (ISW) objavio je telefonsku analizu poziva ruskog ministra obrane Sergeja Šojgua kolegama iz SAD-a, Francuske, Velike Britanije i Turske, što se nije dogodilo još od početka invazije na Ukrajinu u veljači.

Tvrdnje Šojgua iznesene u razgovorima sa zapadnim kolegama, kako Ukrajina priprema “false flag” napad takozvanom prljavom bombom, ISW smatra besmislenima.

“Ruski ministar obrane Sergej Šojgu vjerojatno je ovim zastrašujućim pozivima nastojao usporiti ili obustaviti zapadnu vojnu pomoć Ukrajini i moguće oslabiti NATO savez, Šojgu je zasebno nazvao svoje kolege iz Francuske, Turske, Ujedinjenog Kraljevstva i SAD-a 23. listopada, tvrdeći da se Ukrajina sprema izvesti napad koristeći prljavu bombu – konvencionalni eksploziv prožet radioaktivnim materijalom, kako bi optužila Rusiju za korištenje oružja za masovno uništenje. Ovu smiješnu tvrdnju pojačali su i ruski državni mediji”, počinje analizu ISW, javlja Novi list.

Navode kako ove posljednje tvrdnje nastavljaju dugogodišnju rusku informacijsku kampanju, a podsjećaju i kako je Kremlj još od početka rata u Ukrajini više puta ustvrdio da će “zapadne države pomoći Ukrajini u izvođenju napada s oružjem za masovno uništenje”.

Crvena linija

“Rusko Ministarstvo obrane tvrdilo je već u travnju da ima informacije kako SAD priprema provokacije kako bi optužile ruske oružane snage za korištenje kemijskog, biološkog ili taktičkog nuklearnog oružja. I Putin je u svom govoru prije invazije 24. veljače tvrdio da se Ukrajina priprema za nuklearni napad na Rusiju, a ruski državni mediji opetovano su tvrdili da zapadne države podupiru ukrajinski razvoj nuklearnog oružja i planiraju napade pod lažnom zastavom”, stoji dalje u objavi ISW-a.

No drže kako Šojguove tvrdnje vjerojatno ipak nisu znak da Rusija kani u Ukrajini koristiti nestrateško nuklearno oružje.

“Nemoguće je predvidjeti točku u kojoj bi Putin upotrijebio nuklearno oružje. Takva bi odluka bila inherentno osobna, ali Putinove crvene linije za uporabu nuklearnog oružja već su prijeđene u ovom ratu nekoliko puta bez ikakve ruske nuklearne eskalacije. Rusija prema svojoj službenoj nuklearnoj doktrini ne treba dodatni događaj koji bi opravdao korištenje nuklearnog oružja, a s druge strane, ne čini se ni kako je Ukrajina blizu toga da prijeđe neku novu rusku crvenu crtu u ovom trenutku Šojguovi komentari stoga vjerojatno ne nagovještavaju nuklearni teroristički napad na naseljene ukrajinske centre ili kritičnu infrastrukturu. Vrlo je malo vjerojatno da bi takvi napadi natjerali Ukrajinu ili Zapad na predaju”, stoji dalje u analizi.

Zastrašivanje Zapada

Po svemu sudeći, navodi ISW, Šojguovi pozivi su stoga vjerojatno namijenjeni zastrašivanju zapadnih država s ciljem da se smanji ili ograniči vojna potpora Ukrajini.

“Zanimljivo je i tko je primio Šojguove pozive. Kremlj je više puta predstavio Sjedinjene Države i Ujedinjeno Kraljevstvo glavnim podupirateljima Ukrajine i pokretačima, kako tvrdi, agresivne politike prema Rusiji, dok su se Francuska i Turska predstavljale kao posrednici u sukobu. Šojguovi pozivi vjerojatno su bili tek daljnje rusko zveckanje oružjem kako bi se zastrašili zapadni pristaše Ukrajine i moguće proširile pukotine unutar NATO saveza, a ne postavljanje uvjeta za neposredno korištenje nuklearnog oružja”, zaključuje u svojoj analizi Institut za rat.

Foto: Hina