Zašto Njemačka oklijeva u zaoštravanju odnosa s Putinom: Evo mogućeg odgovora

Zašto Njemačka oklijeva u zaoštravanju odnosa s Putinom: Evo mogućeg odgovora

Ne sumnjam u njemačku podršku NATO-u u ukrajinskoj krizi, izjavio je američki ministar vanjskih poslova Anthony Blinken, otklonivši ujedno zahtjeve Kijeva da se sankcije Rusiji uvedu odmah kako bi se spriječila invazija.

Njemačka je tijekom vikenda morala odgovarati na neugodna pitanja nakon izjave zapovjednika vojne mornarice Kaya-Achima Schoenbacha da ruski predsjednik Vladimir Putin zaslužuje poštovanje i da su priče o ruskom slanju vojnika u Ukrajinu “besmislica”.

Schoenbach je u subotu podnio ostavku, ali njegove izjave uzbunile su duhove u NATO-u pa ih je šef američke diplomacije odlučio umiriti u medijskim nastupima, javlja N1.

“Mogu vam reći da Nijemci i te kako dijele našu zabrinutost i da su riješeni i spremni reagirati, i to brzo, efikasno i zajedno s ostalima”, izjavio je Blinken u televizijskoj emisiji NBC-ja “Meet the Press”.

“Nimalo ne sumnjam u to”, naglasio je.

I u emisiji CBS-a “Face the Nation” Blinken je istaknuo spremnost Njemačke da stane rame uz rame s Europom i Washingtonom, rekavši da je “uvjeren da će odgovor na ruske poteze biti jedinstven”.

Otklonio je ujedno mogućnost uvođenja sankcija Rusiji prije eventualne invazije, naglasivši da bi se trebale koristiti da “instrument odvraćanja” Moskve od agresije.

“Kada uvedete sankcije, gubite efekt odvraćanja”, objasnio je Blinken u razgovoru za CBS. “Zato pripremamo niz mjera koje će predsjednik Putin morati uključiti u svoju računicu”, dodao je, izdvojivši jačanje obrane Ukrajine dodatnom vojnom pomoći.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenskij pozvao je Zapad da ne oteže sa sankcijama koje bi trebale spriječiti rusku invaziju.

“Zalažem se da se sankcije uvedu odmah”, izjavio je Zelenskij u četvrtak za Washington Post. “Što će nam sankcije ako izgubimo čitav ukrajinski teritorij?”, dodao je ukrajinski predsjednik.

Zapovjednik njemačke mornarice Kay-Achim Schönbach u subotu je odstupio s dužnosti nakon što je njegova izjava da ruski predsjednik Vladimir Putin zaslužuje poštovanje i da se Krim koji je okupirala Rusija ‘nikad neće vratiti Ukrajini’, dobila brojne kritike.

“Zatražio sam od ministrice obrane Christine Lambrecht da me odmah razriješi dužnosti”, priopćio je viceadmiral Kay-Achim Schoenbach.

“Ministrica je prihvatila moj zahtjev”, dodao je, javlja Jutarnji list.

n je podnio ostavku nakon komentara iznesenog u petak u Indiji. Nakon toga, Ukrajina je pozvala njemačkog veleposlanika i Schönbacha da povuku izjavu.

“Ono što on zaista želi je poštovanje”, rekao je o Putinu. “I Bože moj, dati nekome poštovanje malo košta, ako ne i ništa. Ako se mene pita, jednostavno je dati mu poštovanje koje doista zahtijeva i vjerojatno također zaslužuje.”

Schönbachovi komentari dolaze nakon što je Moskva razmjestila 100 tisuća vojnika uzduž ukrajinskih granica, što je dovelo do tjedana diplomatskih napora da se spriječi rat.

Rusija niječe da planira bilo što, no također zahtijeva da NATO obeća da neće primiti Ukrajinu u članstvo ili se širiti dalje na istok Europe.

Jasno je zašto Njemačka rezervirana kada je riječ o sukobu s Putinom. U slučaju vojnog sukoba najveći gubitnik bit će Europska unija, a onda i Njemačka kako vodeće gospodarska sila koja ima izuzetno razvijene odnose s Rusijom. Osim toga, onda dolazi u pitanje i opskrbe s ruskim linom i to u trenutku kada se treba otvoriti novi plinovod koji izravno povezuje Rusiju i Njemačku. U svakom slučaju, u ovom sukobu u Ukrajini riječ je o globalnim geopolitičkim igrama koje su znatno šire od samog sukoba između Rusije i Ukrajine.

Na slici: Njemački kanncelar Olaf Scholz

Foto: Hina