Zelenski proručio da neće otići i da se ne skriva te da će ostati sve dok ne dobiju rat. “Sve što su Rusi uništili mi ćemo obnoviti”

Zelenski proručio da neće otići i da se ne skriva te da će ostati sve dok ne dobiju rat. “Sve što su Rusi uništili mi ćemo obnoviti”

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski objavio je na društvenim mrežama svoje novo obraćanje. Kako se vidi na snimci, Zelenskij je u svom predsjedničkom uredu u Kijevu. To je rekao i u obraćanju te dodao da “neće otići, da se ne skriva i da će ostati ovdje koliko je potrebno da se dobije ovaj rat”.

Kaže da su Rusi podcijenili odlučnost ukrajinskog naroda i obećavaju da neće odustati od pregovora unatoč malom vidljivom napretku u posljednjem krugu pregovora održanog danas. Zelenski obećaje da će “sve što su Rusi uništili u Ukrajini obnoviti i učiniti boljim od bilo kojeg grada u Rusiji”.

“Ostajem u Kijevu, u rezidenciji ureda predsjednika. Ne skrivam se. I nikoga se ne bojim. Ostajem koliko je potrebno da se dobije ovaj rat”, govori Zelenski. “Danas smo imali već treći krug pregovora u Bjelorusiji. Željeli bismo reći “treći i posljednji”, ali smo realisti. Tako da ćemo razgovarati i dalje i inzistirati na pregovorima dok ne nađemo način da kažemo našim ljudima – ovako ćemo postići mir. Mir ukrajinskom narodu”, dodao je.

“Nikad dosad nismo vidjeli ovakvo ukrajinstvo na ulicama”

Osvrnuo se na Rusiju. “Vi se ne povlačite. Mi se ne povlačimo. A oni koji su rekli da smo “jedan narod” (op. a. misli na Rusiju) sigurno nisu očekivali tako snažnu reakciju. Na jugu naše zemlje razvio se tako snažan nacionalistički pokret, tako snažno ispoljavanje ukrajinstva na ulicama i trgovima kakvo nikada prije nismo vidjeli”, govori.

“I to im je kao noćna mora. Zaboravili su da se ne bojim policijskih kombija, tenkova, strojnica kada je najvažnije na našoj strani, a to je istina. Mržnja koju je neprijatelj donio sa sobom u naše gradove neće tu ostati. Neće joj biti ni traga. Mržnja nismo mi. Dakle, od neprijatelja neće ostati ništa.”

“Uništili su još jednu crkvu. To nisu ljudi”

Ukrajinski predsjednik obećaje da će sve što su Rusi uništili obnoviti.

“Sve ćemo obnoviti . Gradove koje je okupator razorio obnovit ćemo i napraviti boljima nego bilo koji ruski grad. Danas su u Makarovu, u Kijevskoj oblasti, digli u zrak tvornicu kruha. Zašto? Staru tvornicu kruha. Razmislite malo o tome, napad na tvornicu kruha. Tko morate biti da biste tako nešto učinili. I uništili su još jednu crkvu u Žitomirskoj oblasti, ckrvu Blažene Djevice sagrađenu 1862. To nisu ljudi”, zaključio je Zelenski.

“Što se više ova zvijer hrani, ona želi još i još i još”

Nešto kasnije Zelenski je dao intervju za ABC World News. Ponovno je istaknuo potrebu za osiguranjem zračnog prostora Ukrajine, nešto na što je bezuspješno pozvao SAD i NATO.

“Ne možemo dopustiti da Rusija bude aktivna, jer nas bombardiraju, granatiraju, šalju projektile, helikoptere, borbene avione – mnogo toga”, rekao je Zelenskij. “Mi ne kontroliramo svoje nebo”, dodao je.

Dodao je kako vjeruje da američki predsjednik Joe Biden “može učiniti više” da zaustavi rat. “Siguran sam da može i volio bih vjerovati u to. On je sposoban to učiniti”, rekao je Zelenski.

“Svi misle da smo daleko od Amerike ili Kanade. Ne, mi smo u ovoj zoni slobode. A kada se krše i gaze granice prava i sloboda, onda nas morate štititi. Jer mi ćemo biti prvi. Vi ćete biti drugi. Jer što se više ova zvijer hrani, ona želi još i još i još”, rekao je, prenosi Index.

Foto: Hina