Znameniti svjetski “epidemiolog” Bill Gates tvrdi: Svijet će se suočiti s jednako zaraznim virusom, ali s mnogo većom stopom smrtnosti

Znameniti svjetski “epidemiolog” Bill Gates tvrdi: Svijet će se suočiti s jednako zaraznim virusom, ali s mnogo većom stopom smrtnosti

Zaklada Bill & Melinda Gates i Wellcome Trust doniraju 300 milijuna dolara Koaliciji za inovacije u pripremi za epidemiju , koja je pomogla u formiranju Covax programa za pružanje cjepiva siromašnim zemljama.

Jedan od najbogatijih ljudi na svijetu osnivač Microsofta Bill Gates upozorava kako je bitno odmah preventivno reagirati u slučaju da se pojavi smrtonosniji virus od covida te tako smanjiti rizik od nadolazeće pandemije.

– Iako su Omicron i Delta varijante koronavirusa neke od najraširenijih virusa ikada viđenih, svijet bi se mogao suočiti s jednako zaraznim virusom, ali s mnogo većom stopom smrtnosti – rekao je Gates.

Skupljaju novac da brže razviju cjepivo

Zaklada Bill & Melinda Gates i britanski Wellcome Trust doniraju 300 milijuna dolara Koaliciji za inovacije u pripremi za epidemiju (Cepi), koja je pomogla u formiranju Covax programa za pružanje cjepiva zemljama s niskim i srednjim dohotkom, piše L’Economia.

Organizacija nastoji prikupiti 3,5 milijardi dolara s ciljem smanjenja vremena potrebnog za razvoj novog cjepiva na samo 100 dana. Gates je istaknuo kako Vlade svijeta trebaju se pozabaviti s nejednakosti cjepiva i zdravstvene pomoći u svijetu.

– Kada je riječ o trošenju milijardi za spašavanje trilijuna ekonomske štete i desetaka milijuna života, rekao bih da je to prilično dobra polica osiguranja – rekao je Gates, napominjući kako bi naizgled ogromni napori, čak i u ekonomskom smislu, izbjegli mnogo gore štete. Dodao je da bi velik dio inovacija za pripremu za buduću pandemiju također mogao biti koristan u rješavanju postojećih globalnih zdravstvenih problema, na primjer stvaranjem cjepiva za HIV i boljih cjepiva za tuberkulozu i malariju.

Gates je rekao da su dva velika donatora razvoja cjepiva tijekom pandemije Covid-19, Cepi i američka vlada, bili “hrabri” u izlaganju svog novca riziku za stvaranje velikih portfelja potencijalnih cjepiva.

Profesorica Cherry Gagandeep Kang, članica odbora CEPI-ja i virologinja na Christian Medical Collegeu u Velloreu u Indiji, rekla je da bismo trebali očekivati ​​da će zemlje svoje nacionalne interese staviti na prvo mjesto.

 – Sada živimo u, po mom mišljenju, u eri češćih i složenijih epidemija i pandemija – rekao je Sir Jeremy Farrar, direktor Wellcome Trusta.

Foto:Hina