Ministar Beroš otkrio nove pojedinosti o smrti desetogodišnjeg dječaka: Je li bilo nekih propusta u liječenju?

Ministar Beroš otkrio nove pojedinosti o smrti desetogodišnjeg dječaka: Je li bilo nekih propusta u liječenju?

Ministar zdravstva Vili Beroš obratio se novinarima nakon današnjeg višesatnog sastanka na kojem su sudjelovali premijer Andrej Plenković, resorni ministri, članovi Stožera i HZJZ-a.

Na početku pressice je govorio o preminulom dječaku (10), najmlađoj žrtvi covida u Hrvatskoj.

– To je jedna od najtužnijih vijesti od počeka globalne pandemije, izražavam sućut obitelji. Zatražio sam očitovanja o tijeku liječenja. Zasad sam dobio najveći dio dokumentacije, ne mogu sve iznositi. Reći ću da je dječak bio pozitivan na covid te je preminuo vjerojatno od multisistemske upalne reakcije koja je opisana u literaturi. To je zbivanje trigerirano covidom, rekao je Beroš.

– Prilikom prijema je dijete bilo negativno, bilo je drugih simptoma, ali prema medicinskoj dokumentaciji koja mi je dostupna ne može se reći da je bilo propusta. Prvi test je bio negativan, možda čak i dva. Nažalost, sudbina nije htjela da to ide u dobrom smjeru, rekao je ministar Beroš.

Na slici: Ravnatelj Klinike za dječje bolesti doktor Goran Roić

Ravnatelj Klinike za dječje bolesti Zagreb Goran Roić izjavio je u nedjelju kako je kod preminulog dječaka od covida-19 došlo do rijetkih i teških komplikacija, javlja Večernji list.

Dječak je primljen u Klaićevu bolnicu 21. siječnja s povremenim bolovima u trbuhu, temperaturom i glavoboljom nakon čega je zbog rijetkih i teških komplikacija prebačen u infektivnu kliniku.

“Zbog sumnje na bolove u trbuhu nepoznatog uzroka primljen je na Odjel dječje kirurgije gdje se pristupilo izradi laboratorijskih i drugih dijagnostičkih nalaza. Zbog laboratorijskih znakova koji su ukazivali na oštećenja bubrega i jetre te sepsu i peritonitis, premješten je istu večer u jedinicu intenzivne skrbi”, rekao je Roić.

Dječak, koji nije od prije imao neke bolesti, podvrgnut je operativnom zahvatu tijekom kojega je došlo do zastoja srčanog rada, izvršena je reanimacija i nakon stabilizacije operacija ja završena, no, dijete je u postoperativnom tijeku bilo ovisno o respiratornoj i kardiovaskularnoj potpori.
S obzirom na to da je u međuvremenu stigao i pozitivan nalaz na covid-19, stručnjaci su posumnjali na multiorgansko zatajenje, odnosno sindrom koji je jedan od imunoloških komplikacija covida-19 te je dječak idućega dana, 22. siječnja, prebačen u Kliniku za infektivne bolesti. Roić kaže kako se u Klaićevoj dosad nisu susreli s pojavom tog sindroma, no, ističe kao su liječnici u Klinici za infektivne bolesti zabilježili na razini Hrvatske 20-ak takvih pacijenata, ali blaže kliničke slike i s dobrim ishodom. “Sindom je vrlo rijedak, ali može biti težak i dovesti do tragičnog ishoda. Unatoč poduzetim svim mogućim mjerama i terapije i potpore, jednostavno se tako brzo razvijalo i tako je teška bila komplikacija i imunološka reakcija da nije bilo pomoći”, rekao je Roić.

Foto: Hina