Britanci ipak ne žele iz Europske unije: Parlament glasao protiv “divljeg” Brexita

Britanci ipak ne žele iz Europske unije: Parlament glasao protiv “divljeg” Brexita

Britanski parlamentarci  glasali su protiv Brexita bez sporazuma. 312 zastupnika glasalo je protiv, a 308 za.

Britanski zastupnici glasali su protiv prijedloga da njihova zemlja za dva tjedna napusti EU bez sporazuma o razdruživanju, dan nakon što je parlament po drugi put velikom većinom odbio ponuđeni sporazum britanske premijerke i Bruxellesa, javlja N1. 

lada je rekla kako želi prihvaćanje dogovora kako bi Velika Britanija napustila EU, ali da je u zakonu pretpostavljena pozicija bila izaći bez dogovora ako se sporazum ne postigne do 29. ožujka.

Predsjednik parlamenta je rekao kako će britanska vlada predložiti u četvrtak da zatraži odgodu Brexita do 30. lipnja, ako parlament odobri dogovor o izlasku Velike Britanije iz Europske unije do 20. ožujka.

Zastupnici bi trebali glasovati o mogućoj odgodi u četvrtak kada će vlada isto tako reći da ako sporazum o izlasku ne bude prihvaćen do 20. ožujka nije vjerojatno da će Europska unija odobriti bilo kakvo produljenje na svom summitu 21-22 ožujka bez određenog razloga da to učini.

Ako sporazum o izlasku koji je May dogovorila s EU-om bude prihvaćen do 20. ožujka “tada će vlada nastojati dogovoriti s Europskom unijom jednokratno produljenje…za razdoblje koje završava 30. lipnja 2019. u svrhu donošenja neophodnog zakona o izlasku iz EU-a”, rekao je predsjednik John Bercow parlamentu.