Tko je kriv za sramotno tretiranje dr. Jusupa i dr. Kaleb: Je li zakazala Hrvatska liječnička komora?

Tko je kriv za sramotno tretiranje dr. Jusupa i dr. Kaleb: Je li zakazala Hrvatska liječnička komora?

U Hrvatskoj liječničkoj komori za dva tjedna održavaju se izbori za predsjednika. A za tu fotelju – nikad veći interes – čak šestero kandidata. Prijavili su se i sadašnji i bivši – smijenjeni. Nekadašnji suradnici sada su na suprotnim stranama. Dovodi se u pitanje i zakonitost izbornog procesa zbog elektroničkog glasovanja. Zašto je interes velik? Kako vide stanje u zdravstvu? Kako bi riješili neke od posljednjih slučajeva?

Na ta i brojna druga pitanja u emisiji urednika i voditelja Damira Smrtića odgovore će pokušati dati gosti: dr. Krešimir Luetić, v.d. predsjednika Hrvatske liječničke komore; dr. Trpimir Goluža, bivši predsjednik Hrvatske liječničke komore; dr. Ada Barić Grgurević, potpredsjednica HLK i predsjednica HUBOL-a; dr. Hrvoje Tomasović, kirurg, Klinika za tumore, Zagreb; dr. Miran Cvitković, član Izvršnog odbora HLK i dr. Matija Majić, anesteziolog, KBC Zagreb.

Dr. Krešimir Luetić, v.d. predsjednika Hrvatske liječničke komore,  kaže kako dr. Golužu nije smijenio on već Skupština Hrvatske liječničke komore kao najviše tijelo Komore s 90-postotnom većinom.
– Ja sam i do tada obavljao dužnost prvog potpredsjednika Komore. Zatekli smo situaciju koja je većinom bila poznata, uz neke nepoznanice koje smo otkrili nakon razrješenja bivšeg predsjednika a tiču se onog što je utvrdio i Nadzorni odbor komore i što je bio temelj za smjenu dotadašnjeg predsjednika. To su uglavnom bile financijske odluke koje su donošene bez dozvole nadležnih tijela Komore, dakle samostalno od strane bivšeg predsjednika Komore, rekao je Luetić dodavši da su sve nadležne institucije obaviještene.

Bivši predsjednik Hrvatske liječničke komore dr. Trpimir Goluža, kaže da on jeste smijenjen ali protustatutarno, protupravno i čak protuustavno na skupštini koja je organizirana kada on nije bio u državi i kada se nije mogao obratiti skupštinarima i iznijeti svoje činjenice.

– Da je to tako ne tvrdim ja već to tako tvrdi inspekcijski nadzor, upravni nadzor Ministarstva zdravstva koji je u svom nalazu utvrdio četiri bitne stvari. Prvo da sam ja protustatutarno i protuustavno razriješen dužnosti predsjednika Komore, potom da kolega Luetić nema legitimitet zastupanja komore, praktički da je on uzurpirao funkciju vršitelja dužnosti Hrvatske liječničke komore, zatim je osporio rad Nadzornog odbora te ustvrdio da se u Komori radi u atmosferi pravne nesigurnosti jer se ne uvažavaju upravni i opći akti Hrvatse liječničke komore.

– Zašto su me smijenili najbolje pokazuje ovih deset mjeseci rada pod vodstvom kolege Luetića. Vidjeli ste u prilogu po čemu je prepoznata Hrvatska liječnička komora, po jednom sramnom tretiranju hrvatskih liječnika – prvo liječnice Kaleb u Metkoviću koja je bez ikakve osnove optužena da je počinila stručnu pogrešku i sad ovaj najnoviji “slučaj Obrovac” gdje se našem kolegi kojem je potrebna medicinska pomoć nije izašlo u susret 6 mjeseci zbog čega građani Obrovca nisu imali adekvatnu zdravstvenu zaštitu, istaknuo je.

Kaže kako ga je sve to motiviralo da se ponovno kandidira na izborima za predsjednika Komore.

– Motiviralo me to što smatram svojom obvezom da omogućim hrvatskim liječnicima da se očituju o tri godine mog rada na čelu komore. Također ne mogu mirno gledati kontinuirano urušavanje hrvatskog zdravstvenog sustava i srozavanje društvene pozicije liječnika. Meni je stalo do Hrvatske liječničke komore, meni je stalo do svakog liječnika i do zdravstvenog sustava. ja sam uvjeren da se te stvari mogu puno bolje organizirati i popraviti i da sam svojim trogodišnjim radom pokazao da je to moguće i da to znam, ustvrdio je dr. Goluža.

Dr. Luetić je ustvrdio kako je dr. Goluža iznio cijeli niz neistina spominjući upravni nadzor Ministarstva zdravstva.

– Bitno je što kažu nadležne institucije. Trgovački sud i Visoki trgovački sud osporili su žalbu dr. Goluže i upisali mene kao predsjednika Komore. Podnio je tri prigovora Ministarstvu zdravstva vezano uz postupke nadležnih tijela Komore koji su odbačeni kao nenadležni i podnio je čak četiri tužbe Upravnom sudu. Neka institucije daju svoj pravorijek, rekao je dr. Luetić.

Bivši predsjednik Komore odmah je ustvrdio kako to nije istina i da u upravnom nalazu piše sve što se događalo.

Potpredsjednica HLK-a i predsjednica HUBOL-a dr. Ada Barić Grgurević također se kandidirala za funkciju predsjednice Hrvatske liječničke komore. Kada bi bila izabrana bila bi prva žena na toj funkciji u povijesti komore.

– Odluka da se kandidiram nije mi bila laka, pogotovo zato što se nalazim u trećem tromjesečju trudnoće. Donijela sam je u dogovoru s obitelji i zato što sam imala veliku podršku kolega iz cijele zemlje i to se na neki način od mene i očekivalo, kaže. Ističe kako Komora nije jedan čovjek, Komora mora biti tim.

– Ja sam oko sebe okupila tim ljudi koji će provoditi program Komore u deset točaka. Komora treba raditi za hrvatske liječnike koji ne smiju biti taoci međusobnih odnosa u Komori već se za njih moraju iznjedriti najbolja rješenja kako na zadovoljstvo samih liječnika, tako i na zadovoljstvo naših pacijenata, poručila je.

Dr. Hrvoje Tomasović, kirurg s Klinike za tumore u Zagrebu također se kandidirao za predsjednika Hrvatske liječničke komore.

– Dođe vrijeme kad treba reći bobu bob, a popu pop. Moram sebe i mladog kolegu Majića izdvojiti iz ovog društva koje je u istom vrtu tikve sadilo. Nažalost, uz dužno poštovanje, moram reći da su sve četvero iz istog društva gdje je Luetić izbacio Golužu van, a onda je Ada izbacila Luetića iz HUBOL-a ili će ga sad izbaciti. Dr. Cvitković je simpatičan ali se nije snašao među njima. A pravi razlog je u 21 milijun kuna godišnje od članarine i koje možete trošiti kako god hoćete bez ikakve javne nabave, ustvrdio je Tomasović iznijevši niz optužbi na račun Komore.

 

Facebook Comments