Kao pjevača su ga gurali Thompsonovi protivnici, ima stalnu ambiciju ali nema kvalifikacije, njegov prijedlog opasan i suprotan Tuđmanovom sustavu

Kao pjevača su ga gurali Thompsonovi protivnici, ima stalnu ambiciju ali nema kvalifikacije, njegov prijedlog opasan i suprotan Tuđmanovom sustavu

Za direktno.hr profesor Zdravko Tomac je pripremio tekst u kojem oštro kritizira Škoru, posebno njegov plan o promjeni ustava i povećavanju predsjedničkih ovlasti. Tvrdi da su ga kao pjevača mediji gurali da bi naštetili Thompsonu, da kritizira političke elite iako je i sam bio dio njih, da nema kvalifikacija za voditi državu u skladu sa svojim prijedlogom promjene ustava. Tvrdi da je njegov prijedlog ustava nedemokratski i da nema dodirnih točaka s Tuđmanovim modelom.

Stalna, ali neuspješna politička ambicija

“Škoro s prezirom govori o političkim elitama, političkim strankama, parlamentarcima i članovima Vlade i drugim institucijama. On želi neposredno vladati i ukinuti bilo kakvo posredovanje između njega i naroda.”

Međutim, nastavlja Tomac, “Ne može se reći da Miroslav Škoro nije i osobno sudjelovao u političkom životu. Bio je, kažu, solidan generalni konzul Hrvatske u Mađarskoj. Bio je izabran i za saborskog zastupnika, ali se tamo zadržao kratko vrijeme. Imao je i ambicije da postane gradonačelnik Osijeka kao kandidat HDZ-a, ali je izgubio izbore od Ante Đapića. Njegova politička ambicija je dakle stalna, ali neuspješna.”

Dok su Thompsona zabranjivali, Škoro nije imao problema

“Za razliku od skladatelja, pjevača Marka Perkovića Thompsona, koji je bio branitelj na prvim linijama obrane i koji je skladao i pjevao borbene pjesme kako bi mobilizirao narod u obrani od agresora, Miroslav Škoro nije ni na koji način sudjelovao u Domovinskom ratu, čak je bio u inozemstvu kada je bilo najteže.

Za razliku od Thompsona, koji je bio onemogućavan i optuživan da je ustaša, da je nacionalist, da je čovjek mržnje, kome su zabranjivali koncerte i progonili ga i sotonizirali na različite načine Škoro nije nikada imao nikakvih problema. Štoviše, Sanader je nakon što je sklopio pakt s Pupovcem želio na svaki način eliminirati Thompsona i pronaći mu adekvatnu zamjenu u forsiranju Miroslava Škore koji je dobio i svoje emisije na Hrvatskoj televiziji i koji je angažiran na svim bitnim državnim manifestacijama”, tvrdi Tomac.

“I u posljednjih godinu dana Škoro je od države, grada i drugih institucija dobivao priliku da pjeva na svim važnim manifestacijama, a Thompsona nije bilo nigdje i on je morao i mora sam organizirati koncerte da bi na njima skupio desetke tisuća oduševljenih Hrvata. Znam da nije pošteno bilo koga pitati gdje si bio u ratu, ali isto tako znam da nije pošteno one koji su bili u ratu gurati u drugi plan, a forsirati one koji nisu bili u ratu” piše Tomac.

Nema kvalifikacija

“Predsjednički kandidat Miroslav Škoro nema potrebne kvalifikacije, po svom dosadašnjem životu i radu, za zahtjeve koje je postavio, odnosno, za zahtjeve da se uspostavi novi model predsjedničkog sustava koji daje predsjedniku države puno veće ovlasti nego što je imao predsjednik Tuđman.

Zato je važno vidjeti što je uspješni skladatelj, pjevač i poduzetnik Miroslav Škoro u svom životu učinio da bi imao pravo tražiti od hrvatskog naroda da mu da više vlasti nego Tuđmanu i da ga izabere za poglavara države koji će o svemu odlučivati, a narod pitati povremenim provođenjem brojnih referenduma” piše Tomac.

“Posebno je opasan prijedlog i zahtjev Škore da dobije pravo čak predlagati suce Ustavnog suda” tvrdi Tomac. Zato što bi tako Škoro ukinuo svaku mogućnost da se kontrolira njegov rad, da dođe do opoziva ako loše radi jer važna je funkcija Ustavnog suda, između ostalog, da može pokrenuti smjenu predsjednika države”, piše profesor Tomac.

Škorin sustav nije “Tuđmanovski”

Tomac ističe da predsjednik Tuđman nije koncentrirao svu moć u vlastite ruke te da je državu vodio demokratski. Tuđman je uvažavao institucije iako je bio i predsjednik Republike i predsjednik HDZ-a. Škoro želi vladati sam, tvrdi Tomac.

“U Vladu i druge institucije uključivao je intelektualce i nečlanove HDZ-a. Bio je vrlo strpljiv kada se njegovi prijedlozi nisu prihvaćali. Sjećam se da je jedanput klub HDZ-a u Saboru dva dana raspravljao o Tuđmanovim prijedlozima i na kraju ih odbio.

Dakle, predsjednički sustav za vrijeme Franje Tuđmana bio je demokratski, on je smatrao da ništa sam ne može napraviti, da mu je glavna zadaća, a to piše i u Ustavu, da se brine da sve institucije ostvaruju svoju ustavnu ulogu” prisjeća se Tomac.

“Zašto sve ovo navodim? Zato što sam uvjeren da sadašnji prijedlozi Miroslava Škore za uvođenjem predsjedničkog sustava bitno odstupaju od Tuđmanove koncepcije predsjedničkog sustava, koja se pokazala uspješnom. Škoro se zalaže za novi model u kojem nema posrednika između njega i naroda, u kojem on vlada u ime naroda, a samo o nekim važnim pitanjima provodi referendum da čuje volju naroda.”

Zabluda u koju ga neki guraju

“Zbog toga mislim da Miroslav Škoro mora odustati od svoga prijedloga ustavnih promjena jer je takav model za demokraciju opasan i neostvariv. On je priča za dobivanje glasova jer u sadašnjoj situaciji kada mnoge institucije ne funkcioniraju narodu se sviđa netko tko kaže: dajte mi vlast, ja ću sve to sam riješiti.”

“Tvrdim kao osoba koja je neposredno radila u najužim grupama na pisanju Ustava Hrvatske, ali i na pisanju Amandmana na Ustav iz 71. i Ustav 74. koji je otvorio ustavno pravne mogućnosti za samostalnost Hrvatske da je sadašnji Škorin prijedlog teška improvizacija i pogreška, da je neutemeljen pa čak i opasan jer u situaciji krize na neki način daje lažna obećanja ljudima kako je takvim modelom moguće riješiti sve probleme u kojima se danas nalazi Hrvatska.

Mislim da bi bilo i za Škoru, kojeg i osobno cijenim, kao vrlo uspješnog čovjeka i izglednog kandidata koji će dobiti dosta glasova da na vrijeme odustane od ove zablude u koju ga guraju oni koji ustvari o ustavu ne znaju ništa” zaključio je profesor Zdravko Tomac.

Foto: Mario Strmotić/Hina, Lana Slivar Dominić/Hina. Montaža teleskop.hr

 

Facebook Comments