Tomislav Jonjić o razjedinjenoj desnici: Zašto Aleksandar Stanković podržava one koji nas napadaju

Tomislav Jonjić o razjedinjenoj desnici: Zašto Aleksandar Stanković podržava one koji nas napadaju

Najviše šanse za ulazak u Europski parlament s desnog spektra imaju lista Neovisnih za Hrvatsku i HSP-a, ‘Suverenisti’, a u desnicu bi se mogli svrstati i Marijana Petir te Most.

Najžešća bitka i prije samog raspisivanja izbora bila je između Neovisnih za Hrvatsku te čelnika Hrasta Hrvoja Zekanovića i Ruže Tomašić. Jedni druge optužuju za ‘poltronstvo’ HDZ-u, za razbijanje desnice i “uske stranačke interese”.

Među najpoznatijim osobama s liste Neovisnih za Hrvatsku i HSP-a je član stranačkog Predsjedništva i zagrebački gradski zastupnik Tomislav Jonjić, koji je ovom prilikom i razgovarao za portal Direktno.

Kakav uspjeh predviđate na izborima za listu Neovisnih za Hrvatsku i HSP-a? Kako odgovarate na kritike da bi suradnja s Hrastom i s HKS-om osigurala jedno mjesto za desnicu u Europskom parlamentu, dok je sad po anketama ulazak neizvjestan?

– Prema anketama čiji rezultati nisu naručeni, mi osvajamo jedan mandat. Neće, dakle, razloga za slavlje imati oni koji nas hoće uništiti za račun HDZ-a. O takozvanom ujedinjenju smo kazali sve što smo imali kazati, i nema potrebe da se na to vraćamo. Mi smo prošle jeseni najavili da izlazimo na izbore, a u situaciji kad smo jedini koji imamo saborski klub i kad nam sve ankete daju prednost, onda bi od onih koji pozivaju na tzv. ujedinjenje bilo logično očekivati da su nam se pridružili i da su nas poduprli. Umjesto toga smo se suočili s pokušajima ucjene i podmetanjima, pa smo ušli u koaliciju s onima koji se nisu postavili na taj način, a koji su poslije nas zapravo najjači na tome dijelu političkog spektra, s Hrvatskom strankom prava.

Ako je onima koji tobože kao svoj jedini cilj zagovaraju pobjedu desnice doista do te pobjede, formula je jednostavna: neka se povuku iz izborne utrke i pozovu svoje birače da glasuju za najjaču nacionalističku stranku, za Neovisne za Hrvatsku. Štoviše, neka uđu u našu stranku, jer naša su vrata otvorena svakomu tko prihvaća naš program i tko ranije nije razbijao ono što kolokvijalno nazivamo hrvatskom desnicom.

Hrvatskom je narodu potrebna jedna snažna domoljubna stranka, a ne labava koalicija koja se može raspasti svakog trenutka, kao što se nakon prethodnih izbora za Europski parlament za pola sata raspao Savez za Hrvatsku. Ne treba zaboraviti da smo imali i predsjedničkih kandidata koji su se znali dostojanstveno povući onda kad su ocijenili da svojim daljnjim sudjelovanjem u izbornoj utrci škode kandidatima sličnih pogleda. Ovdje se to neće dogoditi, jer će nadjačati osobni interesi pojedinaca u taboru tzv. ‘suverenista’. Pogledajte kampanju koju neki od njih vode, pogledajte njihove izborne materijale, pa mi recite: gdje je na tim materijalima Hrvatska?

Ipak, zašto niste mogli s Hrastom i HKS-om?

– Oni koji znaju povijest nastanka tih stranaka, znaju i naš odgovor. A logično je da nismo mogli s onim pojedincima koji su ostali na Plenkovićevim jaslama i nakon što je HDZ formirao koaliciju s Pupovčevim SDSS-om i Vrdoljakovim HNS-om, pa su se nakon toga još upuštali u pokušaje ucjene. Jednako tako, nismo mogli u koaliciju s onim osobama koji cijelu svoju političku karijeru grade na razbijanju pravaških stranaka, a onda patetično pozivaju na ujedinjenje.

Zamislite da ja sad izazovem raskol u Neovisnima za Hrvatsku, pa onda formiram nekakvu vlastitu stranku i potom pozivam ujedinjenje. Bilo bi to vrijedno podsmijeha, a upravo to je politička, etička i logička pozicija nekih grlatih ‘ujedinitelja’. Uvjereni smo da će birači to prepoznati, iako se HRT i Aleksandar Stanković te čitav niz drugih medija koji su pod nadzorom vlasti, trude stvoriti drugačiji dojam.

Zar ne treba sumnjati u ‘ujedinitelje’ koje protežira HDZ?! Ne radi se pritom samo o tome da ljevica nikad nije bila razjedinjenija (pa na toj strani nitko ne diže galamu), nego i o tome da se na desnici napada samo nas. Izvolite, pobrojite koliko ima lista s tzv. desnice, pa onda postavite logično pitanje: zašto se napada samo NHR (koji ide s HSP-om)? Zašto se prešućuju ostali? Odgovor je bjelodan: napada se samo nas zato što smo najjači i zato što smo neovisni, pa nas treba uništiti! To ne vide samo slijepci.

Foto: Lana Slivar Dominić/Hina

Facebook Comments