Tonino Picula tvrdi da je Viktor Orban filofašist: Što je poručio Plenkoviću

Tonino Picula tvrdi da je Viktor Orban filofašist: Što je poručio Plenkoviću

Tonino Picula  komentirao je u  Novom listu izbore za Eruopski parlament.

Kakav idući saziv Europskog parlamenta očekujete?

– Drukčiji, prostor za status quo rapidno se smanjuje. Očekujem da će sve jače političke skupine pretrpjeti gubitke. Ovo će vjerojatno biti prvi euroizbori nakon kojih dvije najače političke skupine (EPP i S&D) neće zajedno imati natpolovičnu većinu. Afirmirale su se skupine koje su još 2014. bile marginalne ili uopće nisu postojale. Ksenofobna desnica pobijedila je i u Italiji, državi koja je stvarala Uniju. S druge strane, u Francuskoj je nastao liberalni pokret Emmanuela Macrona, koji će sa značajnim brojem zastupnika ući u Europski parlament. Sad još imamo i konfuziju s Brexitom, izbori će biti i u Ujedinjenom Kraljevstvu, pa je lako moguće da laburistički zastupnici u Europskom parlamentu daju presudnu prevagu spitzenkandidatu socijalista i demokrata Fransu Timmermansu. Sve ovisi o tome koliko će pučani pasti. Što se desnice tiče, ona se nije uspjela ujediniti niti u ovom mandatu, a teško da će i u novom.

Matteo Salvini radi na tome.

– Da, ali koliko je to izvodivo, dovoljno govori primjer njihovih stajališta prema bugarskom prijedlogu izmjena europskog sustava azila. Viktor Orban ga je odbacio jer Mađarskoj nameće neprihvatljive obveze prema izbjeglicama. Salvini ga je također škartirao, ali s argumentacijom da je taj prijedlog premalo solidaran s Italijom koja trpi najviše zbog izbjegličke krize. Jasan je to indikator da se desnica neće moći povezati nakon kampanje, makar će u njoj zajednički napadati europski projekt i Bruxelles.

Što je pozitivno.

– Za mene kao socijaldemokrata to je muzika za uši, ali ne podcjenjujem ogorčenost ljudi zbog spore, konfuzne i nedovoljne reakcije politike na izbjegličku krizu.

U Hrvatskoj premijer Andrej Plenković plaši narod populistima, čudno je kad to dolazi iz usta čelnika stranke koja je od osnivanja sinonim za politički populizam.

– Naravno, to je još jedan od paradoksa koji svako malo iskaču dok razgovaramo o EU-u. HDZ bi se prvo morao zapitati što rade u društvu opcija koje predstavljaju Antonio Tajani i Viktor Orban. Ta su dvojica primjeri hibrida dojučerašnje proeuropske, konzervativne desnice i otvorenih eurofoba, čak filofašista. Svi oni egzistiraju pod istim krovom EPP-a. Vjerojatno Plenković ne dijeli politička stajališta spomenutih, ali svi oni dijele politički ambijent EPP-a.

Facebook Comments