Trpimir Goluža zatražio uklanjanje teksta s web stranice HLK-a: Svjesno obmanjujete javnost

Trpimir Goluža zatražio uklanjanje teksta s web stranice HLK-a: Svjesno obmanjujete javnost

Bivši predsjednik Hrvatske lječničke komore (HLK) Trpimir Goluža reagirao je u srijedu, 16. siječnja na tekst objavljen 14. siječnja 2019. na službenoj mrežnoj stranici HLK-a  pod naslovom „Ministarstvo zdravstva ne osporava razrješenje dr. Goluže s dužnosti predsjednika HLK-a“ čime je autor teksta, kako navodi u priopćenju, posredstvom brojnih medija, “svjesno obmanuo hrvatsku javnost” tvrdnjom “kako nije sporna odluka o njegovoj smjeni”.

U priopćenju Goluža tvrdi da je u tekstu “iznesena tendenciozna i pogrešna interpretacija sa čitavim nizom neistinitih informacija o Izvješću Ministarstva zdravstva o provedenom upravnom nadzoru u Hrvatskoj liječničkoj komori od 20. prosinca 2018. godine”. S obzirom da je Izvješće u vidu priopćenja poslano brojnim hrvatskim medijima koji su ga prenijeli bez stvarne provjere sadržaja, Goluža zaključuje da je Komora “grubo dezinformirala hrvatsku javnost”.

Citirao je “neke od neistinitih informacija” iz spomenutog teksta pout one da “nije sporna odluka izvanredne Skupštine HLK-a kojom je u srpnju prošle godine razriješen s dužnosti predsjednika HLK-a”. Neistinito je također, smatra Goluža “kako nije osporena procedura sazivanja niti način održavanja izvanredne Skupštine HLK-a” te da “nisu nisu utvrđene nezakonitosti u izvješću Nadzornog odbora HLK-a”. Neistinit je, nadalje, i navod “kako se nije našla upitnim zakonitost obnašanja dužnosti aktualnog čelnika Komore, prvog dopredsjednika Krešimira Luetića”.

S druge strane, Goluža, tvrdi, želi dokazati suprotno: da je na izvanrednoj Skupštini Komore nevaljano razriješen dužnosti predsjednika Komore, štoviše, da je razriješen “prutuustavnim postupkom”.

Što se tiče rada Nadzornog odbora HLK-a, Goluža ističe da isti u utvrđivanju nezakonitosti rada Predsjednika nije koristio usluge pravne službe, već je samostalno ocjenjivao zakon i statut i donosio odluke o ukidanju pojedinih odluka predsjednika Komore i Izvršnog odbora. Goluža ističe i da  je osporena zakonitost obnašanja dužnosti v. d. predsjednika Komore, prvom dopredsjedniku Krešimiru Luetiću, jer je ocijenjeno da je ono nezakonito barem od 14. listopada 2018. zbog propuštanja svih rokova za raspisivanje izbora za predsjednika Komore koji su morali biti raspisani odmah nakon razrješenja predsjednika.

Zbog svega navedenog Goluža zahtijeva od Hrvatske liječničke komore da zbog objektivnog informiranja hrvatske javnosti povuče sa svoje mrežne stranice “predmetnu dezinformaciju” te da o istom obavijesti medije koje je objavom iste dovela u zabludu.

U dodatku priopćenja Goluža ističe da recentni događaji u hrvatskom zdravstvu: loša organizacija sustava i posljedični tragični smrtni ishodi, neprimjeren odnos zdravstvene administracije prema zdravstvenim djelatnicima te konstantan odljev medicinskog kadra iz države (koji unatrag pola godine prolaze bez potrebnog odgovornog reagiranja Hrvatske liječničke komore), pobuđuju sumnju da je njegovo smjenjivanje s dužnosti predsjednika HLK-a imalo za posljedicu “zatiranje samostalnosti i neovisnosti u radu Komore, zbog čega se dodatno urušava ukupni zdravstveni sustav i smanjuje kvaliteta pružanja zdravstvene zaštite hrvatskim građanima”.

Podsjetimo, Trpimir Goluža u srpnju prošle godine smjenjen je s pozicije predsjednika Hrvatske liječničke komore na izvanrednoj skupštini Komore. Mediji su prenijeli kako je razlog to što je pojedine odluke donosio bez odobrenja Nadzornog odbora komore, ponajprije one u vezi s troškovima uređenja dva komorina stana u Zagrebu i Kluba liječnika u Rijeci. Na skupštini se raspravljalo o zaključku Nadzornog odbora iz lipnja po kojem je u vođenju Komore bilo prekoračenja ovlasti i zaobilaženja tijela Komore kod odlučivanja te nestatutarnog postupanja. Goluža zbog puta nije prisustvovao Skupštini, a do izbora novog predsjednika tu će dužnost obavljati prvi dopredsjednik komore Krešimir Luetić. Neki sudionici skupštine, navodi N1 televizija, smatraju da je Goluža smijenjen protustatutarno, na temelju dokumenta koji je lažiran, jer postoji razlika između onoga što je rečeno na sjednici Nadzornog odbora i izvještaja koji je s nje proizašao, te očekuju da će se oko smjene voditi pravna bitka. U nedavnom razgovoru za N1 televiziju Goluža je rekao da će DORH-u rado odgovoriti na sva pitanja.

Facebook Comments