Plenković u Bruxellesu cvrkuće kao slavuj: Zašto zanijemi kada dobije pitanje o Kuščeviću?

Plenković u Bruxellesu cvrkuće kao slavuj: Zašto zanijemi kada dobije pitanje o Kuščeviću?

Novinar Nove TV, Mislav Bago i reporter N1 televizije, Hrvoje Krešić, gostovali su u Točki na tjedan i komentirali aferu s ministrom uprave, Lovrom Kuščevićem, kao i njegovoj budućnosti u Vladi.

Krešić smatra da je Plenković debelo zakasnio s reakcijama na zahtjev oporbe o smjeni Kuščevića. “Doveo se u situaciju da mu drugi udaraju ritam i govore da Kuščević mora otići, a on pred HDZ-om da ga mora braniti, a HNS da mu drži prodike. Očito je da se Andrej Plenković bavi nekim drugim stvarima, a ne Republikom Hrvatskom”, rekao je Krešić.

“U Bruxellesu je, na Vijeću, bio spreman komentirati svaku situaciju, sve smo mogli rastrančirati na najsitnije dijelove. Tu se vidjelo da taj čovjek cvrkuće kao slavuj na ta pitanja. Dođe pitanje o Kuščeviću, klapna pada i on odlazi”, rekao je Krešić.

“Pod porukom vjerodostojno Plenković je došao na vlast. On sada u trećoj godini mandata ima dva ministra koji su pod USKOK-ovom istragom, a potencijalno i trećeg, Gabrijelu Žalac, Kuščevića i Gorana Marića. Da ne govorimo o ostalim ministrima koji imaju problema s imovinskom karticom. On zbog svog donošenja odluka, koje su užasno spore, dok čeka da to provrije, prijeti mu mogućnost da će biti proglašen za sukob interesa, nije to baš vjerodostojno”, rekao je Bago.

Krešić smatra da je potez HNS-a, koji zahtijeva smjenu Kuščevića, očekivan. “Oni su vidjeli da su izbori manje – više izgledan scenarij, pa su ušli u tu priču ne bi li barem malo profitirali”, rekao je Krešić.

“Unutar HNS-a postoje različite frakcije. Župan Posavec želi što prije preuzeti stranku, a drugi dio je blizak HDZ-u. Postoji sukob Posavca, koji želi na izbore, misli da bi s grupacijom stranaka mogao doći do 3-4 zastupnika. On je bio protiv koalicije s HDZ-om, ali je začepio bokove”, rekao je Bago.

Nataša Božić svoje je goste u studiju pitala hoće li Plenković izbaciti HNS ili Kuščevića iz Vlade.

“Kad bi izbacio Kuščevića i HNS, bio bi odvažno hrabar predsjednik Vlade. Ne bi zapravo dobio ništa. Važno mu je da se usvoji proračun u jedanaestom mjesecu, nakon toga mogu raditi što hoće. Kuščević mu je problem, jer ga je on osobno stavio na mjesto političkog tajnika HDZ-a. Znači da bi Kuščević morao otići i sa stranačke funkcije”, rekao je Bago.

“Da izađe HNS, falilo bi im jedan ili dva zastupnika. Bilo bi na knap, ali gore (u Saboru) nema nikoga tko će dignuti ruku za prijevremeno raspuštanje”, rekao je Bago.

“Jedan proplamsaj hrabrosti koji smo mogli vidjeti kod Plenkovića bilo je kad je zamolio tajnicu da napiše ostavke Mostovim ministrima, nije bio spontani potez. Andrej Plenković je smiješan kad kaže da ne voli ultimatume, jer Goran Marić mu ga je uputio prije nego je Vlada uopće sastavljena. Mislim da će tu biti jako puno spleta okolnosti gdje će se trebati snalaziti i da će biti jako puno onih koji će se morati snalaziti u priči. Ima u Saboru dosta ljudi čiji se osobni interes poklapa s interesom Andreja Plenkovića”, rekao je Krešić.

Foto:N1

Facebook Comments