Ugrožena opstojnost Hrvata u BiH: Škoro napao hrvatske političke elite zbog gašenja Aluminija

Ugrožena opstojnost Hrvata u BiH: Škoro napao hrvatske političke elite zbog gašenja Aluminija

Kandidat za hrvatskoga predsjednika Miroslav Škoro napao je hrvatske političke elite zbog nebrige za mostarski Aluminij kojemu prijeti stečaj, piše RTL.

“Gašenje mostarskog Aluminija još je jedan udarac opstojnosti Hrvata u BiH i jasan pokazatelj nebrige hrvatskih političkih elita s obje strane granice o interesima našeg naroda”, poručio je Škoro i dodao da je Hrvatska dopustila “propast tvrtke u kojoj ima vlasništvo nad 12 posto dionica i o kojoj ovisi 50 posto prometa Luke Ploče”.

Tvrdi da su za krah Aluminija suodgovorni “hrvatski političari koji participiraju u Vladi Federacije BiH”, dok je tu tvrtku nazvao “gospodarskom žilom kucavicom Hercegovine”.

Kraj mostarskog Aluminija, pogon izgubljen, radnici prozivaju Kolindu i Čovića: “Ostavio je na cjedilu hrvatski narod”

“Poražavajuće je što ti deklarativni borci za nacionalne interese nisu izašli iz vlasti koja se maćehinski odnosila prema mostarskom gigantu dok je propale industrije iz većinski bošnjačkih područja obilno subvencionirala. Činjenica da su tvrtke poput zeničkoga ArcellorMittala dobivale električnu energiju po kudikamo povoljnijim uvjetima od Aluminija dokaz je dvostrukih kriterija i samo jedan u nizu primjera diskriminacije hrvatskih krajeva u susjednoj državi”, poručio je Škoro.

“Kao predsjednik Hrvatske tražit ću da se država odgovorno odnosi prema svome vlasništvu, kako u Hrvatskoj, tako i izvan njezinih granica, i da pitanjima političkog, kulturnog i gospodarskog jačanja Hrvata u BiH pristupa strateški, a ne kao dosad stihijski, kako bi se slične tragedije u budućnosti izbjegle”, poručio je Škoro.

“Podržavam prosvjed radnika Aluminija i građana koji su se s njima solidarizirali, a od predstavnika vlasti očekujem da učine sve što je u njihovoj moći kako bi se Aluminij ipak sačuvao”, zaključuje Škoro.

Foto: Lana Slivar Dominić/Hina

Facebook Comments