Veliki intervju predsjednice Kolinde: Komentirala Škorine “ustavne promjene”, jasno rekla kada počinje život

Veliki intervju predsjednice Kolinde: Komentirala Škorine “ustavne promjene”, jasno rekla kada počinje život

Predsjednica Kolinda Grabar Kitarović dala je veliki interview za Sinišu Kovačića, glavnog urednika Hrvatskog katoličkog radija. Pričala je o ovlastima predsjednika, o majčinstvu i definiciji života, o odnosu s vjerom te je na kraju i zapjevala.

Upitana treba li povećati predsjedničke ovlasti odgovorila je “Ne, ne treba. Ovlasti, odnosno autoritet predsjednika ne proizlazi iz formalnih ovlasti formalne vlasti već iz djelovanja te osobe – predsjednika ili predsjednice.”

“Iskreno da vam kažem, i ja bih ponekad rado htjela imati veće ovlasti, ali Hrvatska treba biti parlamentarna demokracija, doista parlamentarna. Ja mislim da treba ići k jačanju ovlasti Sabora i jačanju svijesti i uloge svakog saborskog zastupnika”, rekla je predsjednica.

Zalaže se za pravo na priziv savjesti te kao majka nema dvojbi kada započinje ljudski život.

“Za mene kao majku ljudski život počinje začećem. To mogu posvjedočiti – taj osjećaj kada vidite ultrazvuk, kada čujete otkucaje srca, to se ne može opisati. U tom trenutku, i u prvoj i u drugoj trudnoći, sam se rasplakala od sreće. Kada čujete to srce koje kuca ispod vašeg srca shvatite da je to ljudsko biće”, rekla je predsjednica.

O odnosu s vjerom rekla je da među suradnicima “ima nekoliko njih koji redovito slušaju katolički radio i mole krunicu u autu. Iznimno mi je drago da zapravo svi ljudi koji me okružuju su isto tako vjernici”.

Na kraju je spomenula da voli puno duhovnih pjesama, ali posebno “onu koju je volio i sveti otac Ivan Pavao drugi” Krst na Žalu, je i otpjevala tu pjesmu.

Na slici: Predsjednica  je sudjelovala na proslavi Dana neovisnosti koje tradicionalno organizira  Veleposlanstvo SAD-a u Hrvatskoj.  Gosti su se trebali odjenuti u stilu pedesetih, što je hrvatska predsjednica ispoštovala do kraja.

Foto: Twitter Američkog veleposlanstva

 

Facebook Comments