Tražite li utješan, aromatičan obrok koji spaja bogatstvo okusa i toplinu domaće kuhinje, ova zapečena tjestenina s lukom i sirom je pravi izbor. Karamelizirani luk u crnom vinu, gljive i začinsko bilje stapaju se s kremastim vrhnjem i topljenim sirom u raskošan zalogaj. Idealan je to recept za hladnije dane, kada tražimo nešto što grije i tijelo i dušu,
Sastojci
- 55 g maslaca
- 3 srednja crvena luka, tanko narezana
- 2 žličice meda
- 230 ml crnog suhog vina
- 2 češnja češnjaka, usitnjena
- 250 g smeđih šampinjona, narezanih
- 2 žlice listova svježe majčine dušice (ili 2 žličice sušene majčine dušice)
- Krupna sol
- Crni papar
- 700 ml povrtnog temeljca
- 1 žlica Worcestershire ili sojinog umaka
- 2 lista lovora
- 500 g vaše omiljene kratke tjestenine
- ¼ žličice kajenskog papra ili po ukusu
- 300 ml slatkog vrhnja
- 30 g izmrvljenog gorgonzola sira (nije obavezno)
- 200 g naribanog Gruyère ili Grana Padana sira
Priprema
Zagrijte pećnicu na 180 stupnjeva C.
Otopite maslac, luk i med zajedno u velikom loncu na srednje jakoj vatri. Dinstajte, povremeno miješajući dok ne omekša, oko 5 minuta. U ovom trenutku postepeno dodavajte 120 ml vina sve dok se vino ne ukuha u luk. Nastavite kuhati još 8-10 minuta kako bi se luk dobro karamelizirao.
Dodajte češnjak, gljive i timijan, začinite solju i paprom te kuhajte još 3-4 minute. Dodajte preostalo vino, temeljac, Worcestershire umak, lovorov list i tjesteninu. Smjesu zakuhajte uz često miješanje dok tjestenina ne postane al dente i temeljac se ne upije, oko 8-10 minuta. Umiješajte kajenski papar, vrhnje i 100 g Gruyère sira. Maknite s vatre.
Ako je potrebno, premjestite tjesteninu u posudu za pečenje. Na vrh stavite preostali sir. Posudu za pečenje stavite u pećnicu i pecite 20 minuta ili dok se sir ne otopi i lagano zapeče odozgo.
Ohladite 5 minuta prije posluživanja. Poslužite sa svježim timijanom i uživajte!
Dobar tek!
Foto: Pixabay