Aromatično jelo koje grije i tijelo i dušu: Karamelizirani luk u vinu, gljive, začinsko bilje… pecite 20 minuta

Aromatično jelo koje grije i tijelo i dušu:  Karamelizirani luk u vinu, gljive, začinsko bilje… pecite 20 minuta

Tražite li utješan, aromatičan obrok koji spaja bogatstvo okusa i toplinu domaće kuhinje, ova zapečena tjestenina s lukom i sirom je pravi izbor. Karamelizirani luk u crnom vinu, gljive i začinsko bilje stapaju se s kremastim vrhnjem i topljenim sirom u raskošan zalogaj. Idealan je to recept za hladnije dane, kada tražimo nešto što grije i tijelo i dušu,

Sastojci

  • 55 g maslaca
  • 3 srednja crvena luka, tanko narezana
  • 2 žličice meda
  • 230 ml crnog suhog vina
  • 2 češnja češnjaka, usitnjena
  • 250 g smeđih šampinjona, narezanih
  • 2 žlice listova svježe majčine dušice (ili 2 žličice sušene majčine dušice)
  • Krupna sol
  • Crni papar
  • 700 ml povrtnog temeljca
  • 1 žlica Worcestershire ili sojinog umaka
  • 2 lista lovora
  • 500 g vaše omiljene kratke tjestenine
  • ¼ žličice kajenskog papra ili po ukusu
  • 300 ml slatkog vrhnja
  • 30 g izmrvljenog gorgonzola sira (nije obavezno)
  • 200 g naribanog Gruyère ili Grana Padana sira

Priprema

Zagrijte pećnicu na 180 stupnjeva C.

Otopite maslac, luk i med zajedno u velikom loncu na srednje jakoj vatri. Dinstajte, povremeno miješajući dok ne omekša, oko 5 minuta. U ovom trenutku postepeno dodavajte 120 ml vina sve dok se vino ne ukuha u luk. Nastavite kuhati još 8-10 minuta kako bi se luk dobro karamelizirao.

Dodajte češnjak, gljive i timijan, začinite solju i paprom te kuhajte još 3-4 minute. Dodajte preostalo vino, temeljac, Worcestershire umak, lovorov list i tjesteninu. Smjesu zakuhajte uz često miješanje dok tjestenina ne postane al dente i temeljac se ne upije, oko 8-10 minuta. Umiješajte kajenski papar, vrhnje i 100 g Gruyère sira. Maknite s vatre.

Ako je potrebno, premjestite tjesteninu u posudu za pečenje. Na vrh stavite preostali sir. Posudu za pečenje stavite u pećnicu i pecite 20 minuta ili dok se sir ne otopi i lagano zapeče odozgo.

Ohladite 5 minuta prije posluživanja. Poslužite sa svježim timijanom i uživajte!

Dobar tek!

Foto: Pixabay