Mlinci se najčešće poslužuju uz piletinu ili puretinu, a mogu se kupiti gotovi ili pripremiti kod kuće, prenosi N1.
Sastojci
- oko 600 g mlinaca
- 500 g pilećeg filea
- malo ulja i maslaca
- 3 dl kiselog vrhnja
- malo soli, papra i vegete
- 150 g gaude
- malo juhe
Priprema
Narežite piletinu na komade i kratko popržite.
Izvadite meso, a u ulje dodajte kiselo vrhnje te pripremite umak koji ćete začiniti solju, paprom i suhim začinom, uz malo vode, prenosi Glas Istre.
Mlince izlomite, stavite u posudu i prelijte toplom juhom da omekšaju. Nakon nekoliko minuta ocijedite višak juhe.
Podmažite posudu za pečenje. Na dno stavite polovicu mlinaca, zatim piletinu i pola pripremljenog umaka od vrhnja.
Preko toga složite ostatak mlinaca, prelijte preostalim umakom, naribajte sir i stavite u pećnicu na 200 °C (bez ventilatora) na 30 minuta, dok sir ne poprimi zlatno-smeđu boju.
Priprema domaćih mlinaca
Ako želite sami napraviti mlince, potrebni su vam sljedeći sastojci:
- 500 g glatkog brašna (može pola glatko, pola oštro)
- 2 cijela jaja
- 200 ml mlake vode
Od sastojaka zamijesite tijesto i ostavite ga da odstoji pola sata. Tijesto podijelite na tri dijela kako bi ga lakše razvaljali, jer smjesa je dovoljna za više osoba. Svaki dio razvaljajte i narežite.