Cijeli život to radite, a griješite: Ovako se jaja pravilno kuhaju. Ključan je broj minuta, ali ne samo to

Cijeli život to radite, a griješite: Ovako se jaja pravilno kuhaju. Ključan je broj minuta, ali ne samo to

Možda vam se, nakon godina i godina staža kuhanja jaja, čini poražavajuće kliknuti na naslov koji objašnjava kako ih skuhati, no nikad nije kasno za naučiti nešto novo!

Kod kuhanja jaja svatko ima neki svoj način i gušt, ali postoje određena “pravila” po kojima, ako ih slijedite, biste trebali dobiti svaki puta konzistenciju točnu kakvu ste željeli.

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI: REAKCIJE NA PORIN I HIPODROM: Papa milijun ljudi, Rolling Stonesi 80 tisuća, a Thompson 130 tisuća za šesta sati. Moliš, ne moliš, slušaš, ne slušaš – to je to

Prije svega, prokuhajte vodu, jer ne želite jaja stavljati u mlaku ili hladnu. Voda mora kipjeti!

Kada zavrije, u nju spustite hladna jaja, a potom smanjite vatru kako jaja ne bi popucala zbog udaranja u stjenke padele, prenosi Novi list.

Ovo je posebice važno, a tiče se minuta kuhanja:

  • kuhajte 6 minuta ako volite tekuće žumanjke
  • kuhajte 8 minuta za mekane žumanjke
  • kuhajte 10 minuta za klasične tvrdo kuhane
  • kuhajte 15 minuta za “gumene” bjelanjke i praškaste suhe žumanjke.

Nakon željenog vremena kuhanja, prebacite ih u veliku zdjelu s hladnom vodom kako biste zaustavili proces kuhanja.

Ako se ljuska teško guli, pokušajte ih guliti pod vodom.

I to je sve što trebate znati!

Dodajmo ovome podatke za one koji dvoje koliko su jaja zdrava u prehrani. Gledajući nutricionističku analizu, jedno jaje sadrži otprilike 75 kalorija, 5 grama masti, 6 grama proteina, 0 ugljikohidrata, 67 miligrama kalija, 70 miligrama natrija i 210 miligrama kolesterola.

Jaja su također izvrstan izvor vitamina A, D i B12, kao i kolina, hranjivog sastojka neophodnog u mnogim fazama metabolizma

Osim zbog sadržaja kolesterola, jedno jaje je zdrava opcija za doručak, ručak ili večeru, smatraju u klinici Mayo.

Istraživanja pokazuju da se čini da kolesterol u jajima ne utječe negativno na ljudsko tijelo u usporedbi s drugim izvorima kolesterola.

Na primjer, jaja se obično jedu s drugom hranom bogatom solju, zasićenim mastima i kolesterolom, poput slanine, sira i maslaca. Poznato je da ova hrana povećava rizik od srčanih bolesti i treba je jesti umjereno.

Većina zdravih ljudi može pojesti do sedam jaja tjedno bez utjecaja na zdravlje srca. Neki odlučuju jesti samo bjelanjak, a ne žumanjak, koji osigurava nešto proteina bez kolesterola.

Foto: Hina