Festival znanosti – Manifestacija koja motivira mlade na učenje i radoznalost

Festival znanosti – Manifestacija koja motivira mlade na učenje i radoznalost

Promicanje znanosti uz stalna ulaganja svakoj državi i zajednici donose višestruku dobit. Kako bi se znanost približila i običnom čovjeku i ušla u našu svakodnevicu služe i festivali znanosti. Početak svibnja je upravo u znaku Festivala znanosti, najvažnijeg i najsveobuhvatnija manifestacije koja popularizira  znanosti. Festival će se održati od 2. do 7. svibnja u 37 gradova diljem Hrvatske, a ove godine ponovno uživo.

Festival znanosti je manifestacija koja se u Hrvatskoj kontinuirano organizira od 2003. godine s ciljem približavanja znanosti javnosti kroz informiranje o aktivnostima i rezultatima na području znanosti, poboljšavanje javne percepcije znanstvenika, te motiviranje mladih ljudi za istraživanje i stjecanje novih znanja. Rađamo se znatiželjni, kao mala djeca se pitamo zašto je nebo plavo, a trava zelena, a kad odrastemo postajemo produktivni članovi zajednica. Čežnja za dodatnim znanjem i poticanje urođene znatiželje u svim dobima života je vrijedan cilj za koji se Festival znanosti zalaže. Organizatori Festivala znanosti su Sveučilišta u Splitu, Zagrebu, Rijeci, Zadru i Osijeku u suradnji s Tehničkim muzejom Nikola Tesla i British Councilom, a pod pokroviteljstvom Ministarstva znanosti i obrazovanja.

Kako su najavili organizatori, a prenosi Hina, središnja tema festivala je “Život”. Tema se nametnula u ovom pandemijskom vremenu kada su potaknuta brojna pitanja, među ostalima o krhkosti života, vrijednostima u životu i kako znanost utječe na život te kako ga može učiniti duljim i boljim. Uz glavnu temu posjetiteljima će se ponuditi i niz drugih različitih tematskih perspektiva primjerenih trenutku življenja.

-Zadana tema uvijek se obrađuje sa znanstvenog, edukativnog i kulturološkog stajališta, a posjetitelje očekuju brojna predavanja, projekcije, demonstracije pokusa, radionice, tribine, okrugli stolovi, predstave i drugi programi namijenjeni popularizaciji znanosti primarno kod mladih (studenata i srednjoškolaca), ali i drugih ciljnih skupina. S čak 37 gradova sudionika, ove godine dosegnuli smo rekordan broj lokacija na kojima se odvija program Festivala znanosti. Kada tome dodamo još i brojku od gotovo 2000 sudionika u programu, očigledna je važnost ove dugogodišnje manifestacije popularizacije znanosti za hrvatsku znanost i korisnike, ističu organizatori.

U Zagrebu se većina programa odvija u Tehničkom muzeju Nikola Tesla, gdje će se održati i svečano otvorenje manifestacije te na još sedam lokacija u gradu. Posjetitelje očekuje pet izložbi, 47 predavanja, 61 prezentacija, 97 radionica, a u njihovu kreiranju sudjelovalo je više od 400 sudionika. Sveučilište u Splitu organizira dvjestotinjak različitih aktivnosti u gradu, u Kampusu, na Peristilu i na Mejama, ali i u Sinju, Trilju, Muću, Ogorju, Imotskom, Kaštelima, Mosoru, Omišu, te Zadru gdje će posjetitelji moći slušati predavanja, pogledati prezentacije, izložbe, pokuse te sudjelovati na radionicama, tribinama i okruglim stolovima.

Svima željnim znanja Festival će ponuditi odgovore na brojna pitanja o životu, iz znanosti i umjetnosti, promovirat će zdrave životne navike, govoriti o rizicima konzumacije energetskih napitaka, o kvaliteti stanovanja, životinjskom i biljnom svijetu, moru, životu Kineskog zida, ali i o zračenju 5G mobilnih sustava, životima književnika te književnih likova, o obiteljskom pravu u svakodnevnom životu ali i pravu radnika na dostojanstven rad.  Posjetitelji će moći doznati i kakav je život umjetnika, kakve priče mogu ispričati kosturi te koji su rizici i dobrobiti unosa kuhinjske soli. Isto tako će naučiti o životu nakon značajnih računovodstvenih i financijskih otkrića. Opća je poruka Festivala da se na ovaj način promoviraju znanstveni principi i znanstveni načini mišljenja. Ono što se naglašava je da su posebna i ciljana skupina uvijek djeca jer cilj je zaintrigirati ih kroz promociju znanosti, ali i potaknuti na proučavanje okoline i svijeta, te neke od njih nadahnuti da se bave znanošću.

Tekst je financiran sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija Agencije za elektroničke medije za 2022. godinu.

Foto: Hina