Jedan uobičajeni začin sa sobom nosi niz zdravstvenih prednosti – uključujući pomoć u snižavanju krvnog tlaka, kolesterola i šećera.
Kumin
Riječ je o začinu koji se dobiva iz biljke Cuminum cyminum i glavna je namirnica u mnogim receptima, osobito u mediteranskim kuhinjama i kuhinjama jugozapadne Azije odakle potječe. Ne samo da pomaže probavi i brani se od infekcija koje se prenose hranom, već je i bogat izvor željeza, navodi Mirror.
Osim svojih trostrukih prednosti snižavanja šećera u krvi, krvnog tlaka i kolesterola, također vam može pomoći da izgubite neželjenu težinu. osim toga kumin je prepun flavonoida – antioksidansa koji neutraliziraju slobodne radikale i sprječavaju oštećenje stanica, smanjujući rizik od kroničnih bolesti poput bolesti srca i raka.
Ovaj začin daje jedinstven okus jelima poput čilija, tamalesa i raznih indijskih karija, koja se često opisuju kao zemljana, orašasta i ljuta. Kumin također ima bogatu povijest u tradicionalnoj medicini, prenosi Surrey Live.
tjecaj na razine glukoze u krvi
Kumin je začin pokazao potencijal pri liječenju dijabetesa. Istraživanja pokazuju da bi kumin mogao biti tajno oružje za kontrolu razine šećera u krvi kod pacijenata s dijabetesom tipa 2. Jedna je studija otkrila da su štakori s dijabetesom hranjeni kuminom u prahu tijekom osam tjedana primijetili značajna poboljšanja zdravlja, uključujući bolju tjelesnu težinu, niži šećer u krvi i smanjenu razinu uree u krvi.
Sposobnost kumina da se bori protiv dugoročnih učinaka dijabetesa također je vrijedna spomena, jer pomaže u smanjenju stvaranja štetnih krajnjih proizvoda napredne glikacije (AGE) koji mogu oštetiti stanice – s laboratorijskim studijama koje pokazuju da komponente kumina učinkovito snižavaju AGE. Iako su ova otkrića obećavajuća, točni spojevi u kuminu koji su odgovorni za ove dobrobiti i točne količine koje su potrebne ostaju nejasne.
Utjecaj na kolesterol
Kumin ne pomaže samo kod šećera u krvi; također pomaže pri snižavanju kolesterola. Klinička ispitivanja pokazala su pozitivan učinak kumina na razinu kolesterola.
U jednoj studiji, uzimanje 75 mg kumina dva puta dnevno tijekom osam tjedana dovelo je do pada nezdravih triglicerida u krvi. Druga studija je istaknula da su pacijenti koji su šest tjedana konzumirali ekstrakt kumina postigli smanjenje oksidiranog “lošeg” LDL kolesterola za gotovo 10 %.
Potencijalne zdravstvene prednosti kumina dospjele su u središte pozornosti jer je treća studija koja je uključivala 88 žena otkrila da konzumiranje 3 grama kumina pomiješanog s jogurtom dva puta dnevno tijekom tri mjeseca može povisiti razinu “dobrog” HDL kolesterola, prenosi N1.
Utjecaj na krvni tlak
Istraživanja pokazuju da se skup dobrobiti kumina ne zaustavlja samo na kolesterolu i šećeru u krvi; također sadrži svojstva koja mogu pomoći u snižavanju visokog krvnog tlaka. Zahvaljujući svojoj antioksidativnoj i protuupalnoj moći, kumin pojačava dušikov oksid u krvotoku, što može ublažiti napete krvne žile i potencijalno sniziti krvni tlak.
Prisutnost flavonoida u kuminu može pomoći u zaštiti stanica od oštećenja i stanja poput hipertenzije. Osim toga, kumin bogat kalijem može pomoći tijelu u izbacivanju natrija, što bi moglo pomoći u regulaciji krvnog tlaka.
Koliko je kumina sigurno?
Što se tiče toga koliko je kumina sigurno, slijedite sljedeće smjernice:
- Kumin u prahu: Tipična doza je 1,5-3 grama dnevno, uzima se oralno do šest mjeseci.
- Ulje kumina: Preporučena doza je 1-2 kapi dva puta dnevno.
- Biljni dodaci kumina: Preporučena doza je 300-600 mg dnevno.
- Foto: Pixabay