Licemjerni političari i suci: Zašto se nisu miješali u pravosuđe kad je oslobođen Sanader, a Mamić i Todorić pobjegli

Licemjerni političari i suci: Zašto se nisu miješali u pravosuđe kad je oslobođen Sanader, a Mamić i Todorić pobjegli

Cijela Hrvatska je na nogama zbog toga što je nasilnik Darko Kovačević Daruvarac, koji je prije šest mjeseci divljački pretukao djevojku, pušten na slobodu pa se sada slobodno šeta po Zadru i s prijateljima organizira pijanke u čast svoga izlaska iz zatvora. Našem pravosuđu očito nije dovoljno pola godine da okonča jednostavan sudski proces. Znamo tko je počinio teški zločin, znamo tko je žrtva, imamo sve potrebne dokaze, ali nemamo presudu.

Bilder Darko Kovačević se pola sata iživljavao nad nesretnom djevojkom udarajući žrtvinom glavom o umivaonik nanijevši joj teške tjelesne ozljede. Nesretnu djevojku je naposljetku iz lokve krvi izvukla zaposlenica zadarskog kafića, a nasilni Daruvarac je pobjegao s mjesta zločina.

Izlazi iz zatvora jer je njegov odvjetnik spretnim pravnim začkoljicama uspio rastegnuti suđenje, što je dovelo do privremenog puštanja na slobodu zadarskog delinkventa. Kovačeviću je tek iz trećeg put počelo suđenje kojeg vodi zadarska sutkinja Mitra Meštrović.

Slobodna Dalmacija piše da je prvi početak suđenja odgođen jer je Daruvarčeva obrana zatražila izuzeće suca Tomislava Šimića zbog navodnog prekoračenja ovlasti. Potom je suđenje zatvoreno za javnost, a raspravni sudac Šimić u međuvremenu se razbolio pa je predmet dodijeljen sutkinji Meštrović. Treći put suđenje je trebalo početi u prošli četvrtak, no i ono je odgođeno zbog izostanka Daruvarčevog branitelja. Sada je optuženik na slobodi, a s obzirom na to da ima i državljanstvo Bosne i Hercegovine mogao bi pobjeći u susjednu državu i izbjeći suđenje.

Sada svi akteri pokušavaju skinuti odgovornost sa sebe. Spori zadarski sud tvrdi da je postupio u okviru zakona i nije imao drugog izbora nego pustiti Kovačevića iz pritvora. Daruvarčev odvjetnik ističe da nije imao namjeru razvlačiti postupak, da je i on postupio u skladu sa zakonskim odredbama i interesima klijenta. Obitelj brutalno premlaćene djevojke živi u strahu od odmazde i praktično je u kućnom pritvoru.

U zgražanju što je Darko Kovačević Daruvarac na slobodi prednjače hrvatski političari i suci kao da oni nisu najodgovorniji za ovakvo stanje u pravosuđu, koje se s pravom smatra najlošijim i najkorumpiranijim dijelom hrvatske javne uprave.
Ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković ekspresno je došao u Zadar i najavio izmjene zakona koji bi ubuduće trebao sprječiti da s događaju propusti ovakve vrste.
-Vjerujem da će pravda vrlo brzo doći. Svi smo ogorčeni, pa i suci s kojima sam danas razgovarao, da su morali uslijed zakonskih odredbi donijeti takvu odluku da u tom postupku koji još nije dovršen okrivljenik može izaći i braniti se sa slobode, izjavio je Bošnjaković za N1 televiziju.

Svoj sud o slučaju bildera Daruvarca iznio je i Ivan Turudić, predsjednik Županijskog suda u Zagrebu.
-Šokiralo me kao građanina i kao oca. Ovakve stvari su se mogle izbjeći i ne smiju se ponavljati  jer bude sumnje građana u pravni sustav RH, rekao je Turudić za N1.
Nije htio ulaziti u postupak, ali je ipak rekao da općenito suđenja predugo traju te da za to nije uvijek kriv samo rad sudaca ili samo nedostaci u propisima, nego je riječ o “konglomeratu”. Javio se i Predsjednik Vrhovnog suda Đuro Sessa naglasivši da su odvjetnici Daruvarca odugovlačili postupak i zloupotrijebili procesna prava.

Predsjednica države Kolinda Grabar Kitarović je istaknula da država koja nije u stanju stvoriti uvjete da se presuda za brutalno nasilje nad ženom donese u primjerenom roku i u kojoj ne postoje zaštitni mehanizmi da se spriječi manipuliranje proceduralnim pravilima, ima ozbiljan problem. Još je dodala da njezina izjava nije pritisak na pravosuđe, nego izraz ogorčenja žene i majke.
Zanimljivo je da vodeći ljudi iz politike i pravosuđa sada ne govore da je sudstvo neovisno i da ne žele utjecati na sudski proces, što im je do sada uvijek bio alibi kada su oslobađani političari i gospodarstvenici optuženi za vrlo ozbiljna kriminalna djela.

Zašto ministar Dražen Bošnjaković nije žurno išao u Zadar da riješi problem zbog kojega je proces protiv njegovog stranačkog kolege Božidara Kalmete na početku, iako je već pet godina pod istragom za ozbiljna kaznena djela. Svi su izgledi da će biti oslobođen jer u suprotnom oprezni Andrej Plenković ne bi riskirao i stavljao ga za pomoćnika glavnog tajnika stranke. Usput, i on se zgraža nad „slučajem Daruvarac” iako je donedavno kao zmija noge skrivao svoje mišljenje o pravosuđu za vrijeme dok je Todorić bio u bijegu u Londonu.

Zašto se sudac Ivan Turudić nije javljao kada je njegov prijatelj Zdravko Mamić pobjegao od hrvatskog pravosuđa. Cijela politička elita godinama šuti, iako svjedočimo da odvjetnici Čedo Prodanović i Jadranka Sloković na sve moguće načine pokušavaju oduljiti procese koji se vode protiv bivšeg premijera Ive Sanadera.

Upravo je danas Sanaderov odvjetnik Čedo Prodanović izvijestio sud da Sanader ima visoku temperaturu uzrokovanu vjerojatno virozom i ishodovao još jednu odgodu suđenja.
Svi oni šutjeli su godinu dana dok je Ivica Todorić uživao sav komfor u Londonu, umjesto da je bio u istražnom zatvoru u Remetincu. Ako su tako principijelni, zašto im do sada nije smetalo što nije osuđen Nadan Vidošević.

Šutjeli su jer je riječ o moćnim političarima i odvjetnicima kojima se nije pametno zamjeriti. Darko Kovačević Daruvrac je njihova prava mjera. Dovoljno je velik kriminalac da se cijela Hrvatska zgraža nad njegovim neljudskim postupkom, ali je istodobno dovoljno nebitan da im od njega ne prijeti bilo kakva opasnost.