Proljeće je idealno vrijeme za ekspermentiranje s hranom i isprobavanjem novih jela. Tako vam danas donosimo recept za proljetnu focacciu koja kombinira proljetne klasike poput šparoga za idealan zalogaj u bilo koje doba dana, prenosi Glas Istre.
Sastojci
- 300 g glatkog brašna
- 200 g brašna manitoba
- 10 g svježeg kvasca
- 300 g vode
- 20 g soli
- 25 g maslinovog ulja
- suhi mažuran, timijan, origano
- 300 g šparoga (može i onih iz uzgoja)
- 1 ljubičasti luk
- 250 g mladog kravljeg sira
Priprema
U posudi pomiješati obje vrste brašna, smrvljeni kvasac i svu vodu. Zamijesite glatko tijesto. Zatim dodati sol te u tri navrata maslinovo ulje. Posljednje umijesiti začinsko bilje, odnosno origano, mažuran i majčinu dušicu.
Mijesiti još pet minuta. Tijesto pokriti prianjajućom folijom i pustiti da se diže dva sata. Kada se tijesto diglo, prebaciti ga u nauljenu posudu za pečenje dimenzija 25×18 cm i lagano raširiti rukama.
Pokriti prianjajućom folijom i pustiti da se diže još pola sata. Za to vrijeme blanširati očišćene šparoge, a ljubičasti luk narezati na tanke ploške. Kada se tijesto diglo, pritisnite ga pristima, pokapajte s maslinovim uljem i pospite krupnom soli.
Focacciu stavite u pećnicu zagrijanu na 190 stupnjeva na 20 minuta. Po isteku vremena na focacciu rasporediti meki kravlji sir i šparoge. Peći još 25 minuta. Po želji pečenu focacciu možete posuti svježim začinskim biljem. Poslužiti toplu ili hladnu.
Foto: Pixabay