Špageti all’Amatriciana ponos su talijanskog grada Amatricea. Nekada su se radili sa svinjskim obrazima, ali njih već dugo i prilično dobro zamjenjuje – panceta, donosi Glas Istre.
Za ovu ukusnu tjesteninu u bogatom umaku vjetojatno već sve sastojke imate kod kuće, a da biste je napravili treba vam tek dvadest minuta. Dobar tek!
Sastojci:
- 400 g špageta
- 250 ml hladne vode
- 350 g pancete, narezane prutiće duljine 1 cm
- 5 češnjeva češnjaka, protisnutih
- 700 ml pasirane rajčice
- sitno naribani parmezan, za posluživanje, po želji
- sol
- papar
Priprema:
Kuhajte tjesteninu u slanoj vodi dvije minute manje nego što piše na pakiranju. Ocijedite tjesteninu i sačuvajte 125 ml vode od kuhanja.
Zagrijte veliku tavu s neprianjajućim dnom na srednje jakoj vatri. Dodajte pancetu i pržite 5 do 6 minuta, dok se mast ne otopi, a ružičasti dijelovi ne zapeku. Šupljikavom žlicom prebacite prženu pancetu na tanjur obložen papirnatim ručnikom.
Odlijte višak masnoće i ostavite tek toliko da prekrije dno tave. Dodajte češnjak i pržite ga oko 30 sekundi neprestano miješajući. Dodajte pasiranu rajčicu i kuhajte 3 minute. Posolite i popaprite.
Dodajte sačuvanu vodu od tjestenine i promiješajte. Dodajte tjesteninu i dobro promiješajte. Podijelite u tanjure za posluživanje. Dodajte prženu pancetu, pospite parmezanom i svježe mljevenim paprom, piše punkufer.hr.
Foto: Pixabay