Jelo koje priziva mirise djetinjstva: Simbol je Uskrsa, peći do sat vremena dok ne poprimi zlatno-smeđu boju

Jelo koje priziva mirise djetinjstva: Simbol je Uskrsa, peći do sat vremena dok ne poprimi zlatno-smeđu boju

Miris domaće šunke u kruhu za mnoge je jedan od najdražih mirisa djetinjstva, blagdana i obiteljskih okupljanja.

Ova jednostavna, a raskošna delicija odavno je postala simbol Uskrsa i proljetnog stola u brojnim hrvatskim domovima.

Spajajući sočnu, dimljenu šunku i mekano, mirisno tijesto, šunka u kruhu nije samo jelo – to je uspomena, tradicija i pravi obiteljski comfort food.

Iako izgleda impresivno, priprema je iznenađujuće jednostavna, a rezultat će oduševiti baš svakoga, prenosi Večernji list.

Sastojci za šunku u kruhu:

  • 1,5 – 2 kg dimljene šunke 
  • 2 lovorova lista
  • 5 zrna papra
  • 3 režnja češnjaka (neoguljena)
  • Voda (dovoljno da prekrije šunku)

Za tijesto:

  • 800 g glatkog brašna
  • 1 kockica svježeg kvasca (40 g)
  • 1 žličica šećera
  • 2 žličice soli
  • 500 ml mlake vode
  • 2 žlice ulja

Priprema: Šunku operite pod mlazom hladne vode. Stavite je u veliki lonac, dodajte lovor, papar i češnjak. Prelijte vodom da je potpuno prekrivena.

Kuhajte na laganoj vatri oko 1,5 – 2 sata (ovisno o težini). Ohladite šunku i skinite kožu, ali ostavite malo masnoće – ona će dati dodatnu sočnost.

U zdjelici izmrvite kvasac, dodajte šećer i malo mlake vode. Ostavite 10-ak minuta da se zapjeni.

U veću zdjelu stavite brašno i sol, dodajte nadošli kvasac, ostatak vode i ulje. Umijesite glatko tijesto i ostavite ga da se diže oko 45 minuta do sat vremena, dok se ne udvostruči. 

Na pobrašnjenoj podlozi razvaljajte tijesto u oblik pravokutnika.

Ohlađenu šunku stavite na sredinu tijesta i pažljivo je zamotajte sa svih strana. Spojeve dobro stisnite i stavite šunku u lim obložen papirom za pečenje.

Po želji premažite s malo ulja ili jajetom za sjaj. Pećnicu zagrijte na 180°C.

Pecite šunku u kruhu 45 – 60 minuta, dok tijesto ne poprimi zlatno-smeđu boju i ne zazvuči šuplje kad pokucate po njemu.

Ohladite barem 15 minuta prije rezanja.

Foto: Pixabay