Danas vam donosimo recept za rižoto s lisičarkama, koje se još uvijek mogu pronaći u našim šumama.
Lisičarke imaju blagu aromu marelice i papra te će vas dugo držati sitima zbog visokog udjela vlakna. Jedna je od rijetkih gljiva bogatih vitaminom C, a također i vitaminom D.
Iako se mogu jesti i sirove, ovaj lagani recept za tople dane u potpunosti će istaknuti njihov bogat okus, prenosi Glas Istre.
Sastojci:
- 500g lisičarki
- 400g riže
- 100g maslaca
- 3 komada luka kozjaka
- 1 češanj češnjaka
- 20dl mesne juhe
- 60g ribanog parmezana
- 1 žlica sjeckanog peršina
- 2 mrkve
- Slatka paprika mljevena
- ulje
- sol, papar
Priprema:
Lisičarke očistimo, veće komade izrežemo na tanke listiće. Na ulju popržimo 1 glavicu nasjeckanog luka, češnjak i malo slatke crvene paprike. Dodamo lisičarke i popržimo poklopljene 10-tak minuta. Maknemo s vatre i držimo ih na toplome. U drugoj posudi podinstamo ostatak nasjeckanog luka na 40 g maslaca, dodamo rižu i uz lagano miješanje pržimo rižu dok ne poprimi zlatnožutu boju.
MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI: Zagrebačka “Palača pravde” u raspadu: Sa stropa padaju teške ploče. Ugroženi životi sudaca, odvjetnika i građana
Dodamo naribanu mrkvu, pržimo dalje nekoliko minuta, te dodamo prethodno popržene gljive. Posolimo, popaprimo i sve zalijemo mesnom juhom.
Poklopimo posudu i ostavimo da se sve kuha na jakoj vatri 20 minuta.
Tada dodamo preostali maslac, promiješamo i ostavimo da se kuha daljnjih 10-tak minuta, piše Coolinarika.
Dodajmo ovome kako je lisičarka vrhunska jestiva gljiva, jedna od rijetkih gljiva bogatih vitaminom C, također i vitaminom D, a sadrži i vitamin B12, a ,ože se jesti i sirova.
Foto: Pixabay