Lagano jelo za tople dane: Rižoto s namirnicom koja ima blagu aromu marelice i papra – kuha se 20 minuta

Lagano jelo za tople dane: Rižoto s namirnicom koja ima blagu aromu marelice i papra – kuha se 20 minuta

Danas vam donosimo recept za rižoto s lisičarkama, koje se još uvijek mogu pronaći u našim šumama.

Lisičarke imaju blagu aromu marelice i papra te će vas dugo držati sitima zbog visokog udjela vlakna. Jedna je od rijetkih gljiva bogatih vitaminom C, a također i vitaminom D.

Iako se mogu jesti i sirove, ovaj lagani recept za tople dane u potpunosti će istaknuti njihov bogat okus, prenosi Glas Istre.

Sastojci:

  • 500g lisičarki
  • 400g riže
  • 100g maslaca
  • 3 komada luka kozjaka
  • 1 češanj češnjaka
  • 20dl mesne juhe
  • 60g ribanog parmezana
  • 1 žlica sjeckanog peršina
  • 2 mrkve
  • Slatka paprika mljevena
  • ulje
  • sol, papar

Priprema:

Lisičarke očistimo, veće komade izrežemo na tanke listiće. Na ulju popržimo 1 glavicu nasjeckanog luka, češnjak i malo slatke crvene paprike. Dodamo lisičarke i popržimo poklopljene 10-tak minuta. Maknemo s vatre i držimo ih na toplome. U drugoj posudi podinstamo ostatak nasjeckanog luka na 40 g maslaca, dodamo rižu i uz lagano miješanje pržimo rižu dok ne poprimi zlatnožutu boju.

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI: Zagrebačka “Palača pravde” u raspadu: Sa stropa padaju teške ploče. Ugroženi životi sudaca, odvjetnika i građana

Dodamo naribanu mrkvu, pržimo dalje nekoliko minuta, te dodamo prethodno popržene gljive. Posolimo, popaprimo i sve zalijemo mesnom juhom.

Poklopimo posudu i ostavimo da se sve kuha na jakoj vatri 20 minuta.

Tada dodamo preostali maslac, promiješamo i ostavimo da se kuha daljnjih 10-tak minuta, piše Coolinarika.

Dodajmo ovome kako je lisičarka vrhunska jestiva gljiva, jedna od rijetkih gljiva bogatih vitaminom C, također i vitaminom D, a sadrži i vitamin B12, a ,ože se jesti i sirova.

Foto: Pixabay