Zlatko Dalić: Lijepo je bilo vidjeti predsjednicu u Moskvi, ali politika nije moj svijet

Zlatko Dalić: Lijepo je bilo vidjeti predsjednicu u Moskvi, ali politika nije moj svijet

Izbornik hrvatske nogometne reprezentacije Zlatko Dalić u novogodišnjem intervju za Novi list govorio je o najvećem uspjehu hrvatskog nogometa na Svjetskom prvenstvu u Rusiji, svom obiteljskom životu, a dotakao se i politike. Na novinarsko konstataciju da bi s obzirom na svoju popularnost vjerojatno dobro prošao i na izborima, izjavio je da to nije njegov svijet odnosno da ga politika ne zanima. Dodao je da je lijepo bilo vidjeti predsjednicu u Moskvi i da je cijela Vlada na sjednici bila u dresovima hrvatske reprezentacije.

-To je dokaz da možemo. Najbitnije je da budemo puni pozitive, ne smijemo biti negativni. Taj pesimizam ubija Hrvatsku, moramo razmišljati pozitivno, rekao je Dalić.

Popularni izbornik nije otkrio je da nije imao puno vremena razmišljati o tome hoće li prihvatiti izborničku funkciju. Bio je , kaže, maksimalno pozitivan, vjerovao je u sebe i svoj rad, ali najviše je vjerovao igračima, jer je znao da oni to mogu.

-Nikad nisam razmišljao što će biti sa mnom i mogu li ja to, prihvatio sam izborničku funkciju, to je bio moj trenerski san. Hrvatska reprezentacija se ne odbija, naglasio je Dalić požalivši se da se njemu u početku nije vjerovalo.

-Ruku na srce, izabrati mene za izbornika prije četrnaest mjeseci bila je hrabra odluka Davora Šukera i članova Izvršnog odbora HNS-a. Oko mene je bilo puno upitnika, tko je Zlatko Dalić, čiji je, tko ga je doveo, kakav je moj rad, mogu li to ili ne mogu… Šutio sam i borio se, uspješno eskivirao probleme, izbjegavao ih, nisam ulazio u konflikte, sve te stvari nastojao sam otkloniti od reprezentacije i nastojao biti maksimalno pozitivan, rekao je izbornik dodajući da uvijek ima pritisaka, ali najvažnije je da čovjek samostalno odabere svoj tim i da za to odgovara. On je inzistirao na tome i uspio. Svi napadi na HNS i reprezentaciju amortizirani su dobrim rezultatima.

Da nije bilo rezultata, nastao bi lom.

-Da nismo pobijedili u Ukrajini, dogodila bi se katastrofa. Da nije bilo rezultata na Svjetskom prvenstvu u Rusiji, ceh bi platio ja, to je normalno. Međutim, dogodio se balans, onako kako i mora biti, kako se hrvatska reprezentacija i mora podržavati. Vratili smo kult reprezentacije, to je naš najveći uspjeh. Na tome moramo ustrajati, bez toga nema ništa, zaključuje izbornik Dalić.