Ljetna pizza koju svatko može napraviti doma

Ljetna pizza koju svatko može napraviti doma

Pizza je jedno od onih jela koje ne treba posebno predstavljati – jednostavno je kraljica brzih i ukusnih obroka. Ali što kada vam usred ljeta dođe želja za pizzom, a sve što želite je nešto lagano, svježe i bez osjećaja da ste upravo pojeli pola pekare? Rješenje je jednostavno – ljetna pizza. Ona spaja rajčice, mozzarellu, bosiljak i masline, i uz to se priprema tako lako da ju može napraviti i onaj koji inače zna skuhati samo kavu (i to na aparat).

Sastojci (za 2 pizze srednje veličine)

500 g glatkog brašna
1 vrećica suhog kvasca (7 g)
300 ml mlake vode
2 žlice maslinovog ulja
1 žličica soli
1 žličica šećera

Za preljev:
200 g pasate ili pasirane rajčice
1 češanj češnjaka (sitno nasjeckan)
250 g mozzarelle
2 svježe rajčice (narezane na ploške)
80 g crnih maslina
svježi bosiljak
maslinovo ulje, sol i papar po želji

Priprema

Pomiješajte kvasac, šećer i malo mlake vode i pričekajte da se zapjeni (ako se ne zapjeni – bacite i glumite da se ništa nije dogodilo). Zatim dodajte brašno, sol, maslinovo ulje i ostatak vode. Umijesite glatko tijesto i ostavite ga da se odmori sat vremena – ako vi možete odmarati, može i tijesto.

U zdjelici pomiješajte pasiranu rajčicu, sitno sjeckani češnjak, malo ulja, soli i papra. Gotovo – lakše ne može. Tijesto podijelite na dva dijela, razvaljajte ih i stavite na papir za pečenje. Premažite rajčicom, dodajte ploške rajčice, mozzarellu i masline.

Ubacite pizze u pećnicu zagrijanu na 220 °C i pecite 12–15 minuta, dok rubovi ne postanu zlatni i hrskavi. Ako ne možete izdržati miris – normalno je, svi popuštaju.

Kad izvadite pizzu, pospite je svježim bosiljkom i pokapajte maslinovim uljem. Ako se osjećate posebno chefi, ubacite i par listova rikole za “instagram look”.

🌿 Savjet urednika: Ako želite dodatnu svježinu, iscijedite malo limunovog soka po gotovoj pizzi. Zvuči čudno, ali ljeti sve prolazi – pa zašto ne bi i limun na pizzi?

I eto, dobili ste ljetnu pizzu – laganu, mirisnu i jednostavnu. Savršena je za obiteljski ručak, večernje druženje s prijateljima ili onaj trenutak kada kažete “neću danas ništa teško”… pa završite s tri fete jer ipak – to je pizza. 😅